• ”Regeringen lägger mer skatt på arbete och givmildhet”

    Jakob Forssmed (KD)

    Jakob Forssmed skräder inte orden när Sveriges budget kommer på tal. Desto gladare blir han av friidrottsträning på Sollentunavallen.

    – Engagemanget i Turebergs friidrottsklubb kom väl med att vara pappa egentligen. Det är ett kul sätt att få barn att röra på sig och se dem utvecklas, samtidigt som det är en bra förening. I friidrott tränar killar och tjejer tillsammans och man tävlar mycket mot sig själv. Det gillar jag, säger Kristdemokraternas vice partiledare och ekonomisk-politiske talesperson.

    Flyttlasset till Sollentuna gick 2008, strax efter att Jakob – i samband med regeringsskiftet 2006 – börjat som Kristdemokraternas statssekreterare på statsrådsberedningen. I dag är han 40 år, gift, har tre barn, och bor alltjämt i Tureberg.

    – Vi har många vänner i Sollen-tuna. Det är en framåt kommun med stora möjligheter till rekreation och friluftsliv. Vi är på Järvafältet i stort sett varje vecka och jag älskar skridskoåkning på Norrviken vintertid.

    För hans egen del blir det ett och annat träningspass. Målet är att springa 10 kilometer snabbare än 40 minuter, även om någon minut återstår att kapa. Pendlingen till jobbet i riksdagen sker med cykel eller till fots om årstiden tillåter. Och så handlar en del bitar av livspusslet om att vara tränare i klubben och kyrkligt engagemang. Den ideella sektorn är en av Kristdemokraternas skarpaste punkter när det gäller den rödgröna regeringens budgetförslag.

    – Vi kristdemokrater drev igenom skatteavdraget på gåvor till hjälp-organisationer. Reformen har varit en succé, men samtidigt som flyktingkatastrofen drabbar människor i nöd höjer regeringen skatten för dem som vill hjälpa genom att ta bort avdraget. Det är obegripligt, säger Jakob Forssmed.

    Kristdemokraterna kritiserar också andra delar av budgeten.

    – Inte mindre än 80 procent av regeringens skattehöjningar slår direkt mot jobb och företagande. Stockholmsregionen drabbas särskilt. Det leder till en sämre utveckling på arbetsmarknaden. Det är företag som skapar arbetstillfällen, säger Jakob Forssmed.

    Det som oroar honom mest är att fler unga enligt undersökningar har ångest och psykisk ohälsa än tidigare.

    – Nu följer mobbningen med hem från skolan. Det sista som tränger sig in mellan huvud och kudde är inte alltid ”jag älskar dig” från föräldern utan kanske i stället ord av hat från mobilen. Politiken kan inte lösa allt för de här barnen. Men vi kan göra några saker, till exempel satsa på elevhälsan och vara tydligare om rätt och fel i skolan. Vi kan också ge stöd till de viktigaste som finns i barnens liv, nämligen deras föräldrar, säger Jakob Forssmed.