-
Vill du också ha ett lagom EU?
Vi kristdemokrater går till val på att göra EU lagom igen. Vi har kallats populister av de motståndare som inte förstår vår slogan “Make EU lagom again”. De verkar inte ens förstå vad lagom betyder: inte för mycket och inte för litet. Det hela bygger på subsidiaritetsprincipen, den mest filosofiska grund som något parti har till sitt valbudskap.
Vi är ett frihetligt parti som bygger på en stabil etisk grund bestående av judisk-kristen etik och varm humanism. Till skillnad från liberaler och socialister tror vi kristdemokrater inte på någon utopi om hur samhället ska bli. Det finns inget facit att sikta mot. Vi agerar istället utifrån goda värderingar.
Det finns inga perfekta människor och inga perfekta samhällen. I vår strävan efter ett gott samhälle bortser vi inte från individ och kollektiv, utan fokuserar mer på de gemenskaper som finns däremellan; en livskamrat, familj, arbetskamrater, vänner, grannar, kyrkor, företag, föreningar och välgörenhetsorganisationer. Vi är samhällsbyggare.
På kontinenten bildades våra kristdemokratiska syskonpartier efter andra världskriget i kontrast till nazismen. Här i Sverige stod partisystemet intakt efter kriget och därför bildades det kristdemokratiska partiet senare här. Vi är stolta över vår historia som vilar på två ben; den europeiska antinazistiska och den svenska folkrörelsebakgrunden.
EU befinner sig vid ett vägskäl. På den ena sidan finns de öppet EU-fientliga. På den andra sidan finns de som lägger förslag om mer överstatlighet. Båda alternativen hotar unionen. Det var kristdemokrater som lade grunden till unionen efter andra världskriget. Länder som hade krigat mot varandra kunde därigenom bevara freden, stärka demokratin och bygga välstånd tillsammans. De här grundläggande värdena är viktiga också i vår tid.
För KD är subsidiaritetsprincipen en vägledande filosofi. Det innebär att alla beslut ska tas på lägsta ändamålsenliga nivå och att den högre nivån är skyldig att stödja den lägre. Det brukade vara en grundpelare även för europasamarbetet.
Idag är Bryssel till och med inne och petar i detaljfrågor om föräldraförsäkringen. Då har man släppt subsidiaritetsprincipen och låtit klåfingrigheten ta över.
Beslut som kunde ha tagits vid köksbordet sitter istället byråkrater och diskuterar vid förhandlingsborden i Bryssel. Man borde istället fokusera på miljöhot, antiterrorism och gränsöverskridande brottslighet.
När EU har svårt att fokusera på vad som är viktigt oroar vi oss för att unionen inte ska hålla ihop. Att kämpa för ett lagom EU är att värna unionen.
-
- Dela detta: