• Nu ska kommunens badplatser tillgänglighetsanpassas

  Idag är endast är tre av 21 kommunala badplatser tillgänglighetsanpassade trots att en bred majoritet i riksdagen beslutade att alla enkelt avhjälpta hinder skulle vara undanröjda senast 2010. Efter kommunfullmäktige i maj 2020 står det dock klart att oppositionen lyckades driva igenom ett förslag om fler tillgängliga badplatser från KD och V – trots att minoritetsstyret (S, L och MP) röstade emot.

  – Det är en oerhört stor vinst för alla som hittills inte haft möjlighet att uppleva våra badplatser. Brister på hjälpmedel och anpassningar innebär ofta att de friheter som för många är självklara blir omöjliga att ta del av för vissa kommunmedborgare. Jag är jätteglad över det här beslutet och att vi fick igenom det trots motståndet från S, L och MP, kommenterar Jonas Segersam (KD).

  I motionen beskrivs att tillgänglighetsanpassning av bad ofta är en liten investeringskostnad. Det kan handla om att bygga en rullstolsramp eller montera en ledstång vid vattenbrynet. V och KD vill att alla badplatser på sikt bör göras tillgängliga men vill att kommunen omgående agerar för att tillgänglighetsanpassa minst hälften av badplatserna kommunen ansvarar för.

  –  När vi från två så olika partier kan finna ett samarbete kring att detta är jag glad att även andra partier stödjer vårt förslag. Det här är ett litet steg på vägen mot en värdigare tillvaro för personer med funktionsvariatoner, säger Jonas Segersam.

  Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet röstade nej. Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna röstade för.

  På bilden: En exempelbild på en rullstol som är anpassad för sandstrand med metallhjul.