• Rädda och utveckla RUT!

  Artikel i Arbetarbladet 8/9

  Hemarbete har varit lågt värderat genom tiderna och betraktats som obetald kvinnosyssla, skriver kristdemokraten Marianne Nygren från Älvkarleby.

  Tack och lov så är det slut på detta synsätt. Hemarbetet har fått ett pris genom RUT-reformen. Från det att enbart personer med en tjock plånbok som kunnat betala hjälp i hemmet har det växt fram tjänsteföretag som utför de mest skiftande arbeten och antalet svarta tjänster har minskat. För ett rimligt pris kan nu småbarnsföräldrar få hjälp i hemmet och därmed mer tid för sina barn.

  Det är många familjer som har svårt att få livspusslet att gå ihop. Många äldre klarar sig längre upp i åldrarna utan hemtjänst. Att själv bestämma känns bra och man behöver inte vara beroende enbart av beviljade hemtjänsttimmar.Många menar att det är rika människor i Stockholm och storstäderna som använder sig av RUT. Det stämmer inte för över en halv miljon människor använder sig av reformen. Vi kristdemokrater tänker låta den få fortsätta och även utvidgas. RUT ska även kunna användas för tjänster att som t.ex. hjälpa en äldre orolig person med att besöka läkare eller av småbarnsföräldrar som behöver sova en natt.I Norrbotten t.ex. har antalet RUT-tjänster ökat med 24 procent, i Jämtland med 20 procent och i Halland med 22 procent. I lilla Dorotea kommun har det ökat till 20 personer som använder RUT-tjänster mot 8 mellan 2011-2012.

  Vi kristdemokrater kommer fortsätta arbeta för att kvinnor ska få mer makt och valfrihet i vardagslivet. En regering där Kristdemokraterna ingår kommer arbeta för att öka vardagsmakten, inte minska den.

  Rösta klokt och rädda rut-reformen!

  Marianne Nygren (KD), första namn i kommunvalet Älvkarleby