• Raoul Wallenbergs dag firades för första gången

  För första året firades Raoul Wallenbergs dag i år, den 27 augusti. Detta skedde efter ett aktivt arbete av bland annat länets kristdemokratiske riksdagsledamot Mikael Oscarsson.

  – Förra året skulle Raoul Wallenberg ha fyllt 100 år. Det uppmärksammades stort i Sverige och över hela världen, men vi var många som fruktade att intresset snart skulle vändas i glömska.

  – Därför är det så glädjande att Raouls namnsdag, den 27 augusti, nu officiellt har utsetts till ”Raoul Wallenbergs dag” i Sverige, säger Mikael Oscarsson.

  Sin första riksdagsmotion i frågan la Mikael Oscarsson 2001. Det är få motioner från enskilda riksdagsledamöter som leder till resultat, men här finns ett glädjande undantag.

  I år firas dagen bl.a. i Stockholm, och eftersom skolåret inletts finns också möjlighet för skolorna att uppmärksamma Raouls gärning.

  Raoul Wallenberg räddade under några få månader mot slutet av Andra världskriget tiotusentals judar i Budapest från en säker död i nationalsocialisternas läger. Han gjorde detta med fara för eget liv. Hans aktion slutade dock med att han kidnappades, fördes till Moskva och dödades – av en annan totalitär diktatur.

  – Jag ser framför mig att intresset kommer växa år från år för Raoul Wallenbergs dag. Raouls liv inspirerar till att göra en insats för de som förföljs även i vår tid, säger Micael Oscarsson.