• Uppsala – en kommun med tid för barnen

  Kristdemokraterna i Uppsala har idag presenterat sitt valmanifest med prioriteringarna inför kommande mandatperiod.

  Uppsala ska bli en kommun med tid för barnen. Vi satsar därför på mindre barngrupper i förskolan, större valfrihet inom barnomsorgen med en ny barnomsorgspeng och utökad familjerådgivning, säger kommunalrådet Ebba Busch Thor.

  I budgetförhandlingarna för 2015 drev Kristdemokraterna på för att minska storleken på samtliga barngrupper med ett barn, ett förslag som blir verklighet under kommande år.

  Inför nästa mandatperiod vill Kristdemokraterna ta nya steg för att minska gruppstorleken för de allra minsta barnen med ytterligare två barn per grupp, sammantaget blir minskningen tre barn i småbarngrupperna.

  Förslaget finansieras genom en tredelad finansieringsmodell med tillskott från staten, kommunen och med höjd maxtaxa med 100 kr för första barnet, 67 kronor för andra barnet respektive 33 kronor för tredje barnet. Maxtaxan höjs enbart för familjer med en sammanlagd månadsinkomst på över 42 000 kr.

  Vi vill införa valfrihet i familjerådgivningen genom lagen om valfrihetssystem. Vi skjuter också till utökade resurser till Råd och Stöd med uppgift att stödja familjer i behov av samtalshjälp och förebyggande insatser, säger Jonas Segersam andranamn på KD:s kommunlista.

  Kristdemokraterna vill också införa en barnomsorgspeng motsvarande 7000 kr som kan användas för egna barn, i föräldrarkooperativ eller för att till exempel farmor eller farfar ska kunna hjälpa till med barnomsorgen.

  Här kan du läsa hela valmanifestet