• Debattartikel i Dagen om politisk kristofobi

  Denna debattartikel, undertecknad Frida Björk, publicerades på Dagen.se den 29 december 2023.

  I en global kontext där kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen är Göteborgs vänsterstyres kristofobi fruktansvärt osmaklig. För några år sedan drog de in bidraget till scouterna (!) på grund av religiös koppling (det är nu hanterat) och nu nekar kommunen en förskola att ombildas eftersom huvudmannen har relationell koppling till Hillsong som av ledamöterna från S, V och Mp stämplas som sekt. Man oroar sig över om treåringar har möjlighet att själva avstå från att tacka Gud för maten.

  Politiker behöver mycket kunskap och måhända har vänsterstyret placerat sina minst pålästa ledamöter i just denna nämnd. Sånt händer och åtgärdas med utbildning i sakfrågor. Låt mig ge lite bakgrundsfakta på vägen angående bordsbön:

  Att varje dag få äta är inte alla förunnat. I den bön Jesus lärde lärjungarna att be, ”Vår Fader” är en av stroferna ”ge oss i dag det bröd vi behöver”.

  Att vi kan äta är för att skapelsen ger oss det vi behöver och att varje dag tacka Skaparen, Gud, för detta är en väldigt central del av kristet liv. Man ber Gud välsigna maten så att den ska verka gott och räcka till många, och man tackar Gud för den mat man ätit. På så sätt tackar man samtidigt för att bönen citerad ovan än en gång blivit besvarad.

  Är det då ett övertramp på barnets fria vilja att inkludera ett tack till Gud för maten? Självklart inte. Vänsterstyrets beröringsskräck inför att barn inte bara har rätt till frihet från religion utan också tilldetsamma avspeglas i hanteringen av ärendet. Men det är inte den enda rättigheten S, V, och MP bortser ifrån.

  Hela poängen med konfessionella förskolor och skolor är att föräldrar har rätt till det. Det handlar alltså faktiskt inte enbart om treåringen här utom om dennes föräldrar. Enligt lagtexten (Europakonventionen, Mänskliga rättigheter): ”ska staten respektera föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn sådan utbildning och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse”.

  I Sverige får de konfessionella inslagen inte ingå i undervisningen. Det är rimligt. Men att barnen, precis som hemma, tackar Gud för maten är en grundläggande förväntan på en kristen förskolas rutiner. Om barnen inte ens tackar Gud för maten, vad är det då som gör barnomsorgen konfessionell?

  Detta vill de rödgröna partierna förbjuda. S, V och MP vill ta ifrån barn rätt till religion och föräldrar rätt att ge sin religiösa och filosofiska övertygelse vidare.

  Nu ska kommunens agerande prövas rättsligt. Om vänsterstyret i Göteborg vinner denna inskränkning av religionsfriheten i Sverige tar vi ytterligare steg in i den extremism som världens mest sekulariserade land vandrat in i. För extremism är det, när okunskapen kring religion får styra framför både sunt förnuft och grundläggande rättigheter.

  Samtidigt lider kristna över jorden svårt.
  Den mest förföljda religiösa gruppen i världen.