• Vad är trygghet för dig?

    Botkyrka ska vara en trygg kommun att växa upp och leva i, och där människor vågar röra sig fritt. För oss kristdemokrater handlar trygghetsarbete om många olika saker, både omedelbara och långsiktiga brottsförebyggande insatser. Tillsammans skapar vi ett tryggt samhälle med sammanhållning.

    läs mer nedan om våra förslag

    För oss kristdemokrater handlar trygghetsarbete om många olika saker, både omedelbara och långsiktiga brottsförebyggande insatser. Tillsammans skapar vi ett tryggt samhälle med sammanhållning.

    Botkyrka ska vara en trygg kommun att växa upp och leva i, och där människor vågar röra sig fritt. Men i vissa bostadsområden är trygghet inte längre något som är en självklarhet. Hur och var man bor ska INTE påverka en människas trygghet. Vi måste ta situationen på allvar när kriminella krafter tillåts växa sig starka och drar in allt yngre personer i kriminalitet. Botkyrkaborna ska kunna känna sig trygga när de går ut och Botkyrkas barn och unga ska växa upp i trygga familjer med bra skolor och ett rikt fritidsliv.

     

    Vi kristdemokrater vill:

    satsa mer på brottsförebyggande insatser såsom familjestöd och elevhälsa
    Vi kristdemokrater är övertygade om att trygga familjer bygger ett tryggt samhälle. En tuff och otrygg uppväxt är många gånger inkörsporten till att hamna snett och fastna i missbruk och kriminalitet, vilket både påverkar den enskildes liv och andras i omgivningen negativt. Vi anser att familjerådgivning behövs nu, mer än någonsin och därför ökade vi resurserna för detta i vår senaste budget, medan majoriteten istället valde att skära ner både när det gäller familjerådgivning och öppna förskolan. Att satsa på stöd till familjer i olika former, både under barnets yngre år och under tonårstiden, är en investering för framtiden och måste prioriteras.

    Folkhälsomyndighetens hälsoekonomiska beräkningar visar dessutom att det är kostnadseffektivt att satsa på föräldrastöd. Varje satsad krona på strukturerade föräldrastödsprogram ger 2 kronor tillbaka inom ett till två år.

    Förutom hemmet är skolan den plats man vistas mest som barn och ungdom och det är viktigt att de är platser där det är tryggt och där man kan få stöd. Ökad psykisk ohälsa hos barn och unga är ett av vår tids största samhällsproblem. Kristdemokraterna vill tillsätta en bred utredning för att kartlägga och undersöka orsakerna till denna ökande psykiska ohälsa och även införa en elevhälsogaranti som innebär att varje elev ska kunna komma i kontakt med elevhälsan varje dag. Köerna till BUP måste kortas ytterligare genom en återinförd prestationsbaserad ersättning kopplad till den förstärkta vårdgarantin med ett första besök inom 30 dagar.

    stärka civilsamhället, då föreningar och samfund är starkt samhällsstödjande
    För Kristdemokraterna har det alltid varit viktigt att värna de värden som bygger ett gott samhälle – friheten, medmänskligheten, jämställdheten och tron på alla människors lika värde. Det är tillgångar som förvaltas i familjer, i möten mellan människor, i kyrkor och samfund, i föreningar, på arbetsplatser – där människor möts och tillsammans arbetar för gemensamma mål.

    Samhällsnyttan av det civila samhällets verksamheter kan inte nog understrykas. Initiativ gällande exempelvis flyktingmottagande, aktiviteter för barn i ekonomiskt utsatta familjer, och hjälp till hemlösa, bärs av människors ideella engagemang och ekonomiska stöd i dessa organisationer.

    Trots omfattande protester från hjälporganisationer valde regeringen att slopa gåvoskatteavdrag från 1 januari 2016, efter vilket det inte längre var möjligt att få skattereduktion. Kristdemokraterna anser att gåvoskatteavdraget bör återinföras i sin tidigare utformning för att och främja det fantastiska arbetet det civila samhällets organisationer gör.

    satsa på yrkesutbildning för att fler ska kunna få ett arbete och förhindra utanförskap
    En alltför stor del av Botkyrkas ungdomar går inte ut gymnasiet eller klarar inte sin gymnasieutbildning på tre år. Vissa kommundelar har en mycket hög andel ungdomar och unga vuxna som varken arbetar eller studerar. Alla har inte samma förutsättningar att studera ett teoretiskt program vilket kan leda till att man inte klarar av att slutföra sin gymnasieutbildning. Att klara sin utbildning är en viktig skyddsfaktor för att inte hamna i utanförskap som kan leda till missbruk och kriminalitet. Ett utvecklat lärlingssystem och fler platser inom yrkesutbildningar bör finnas för att ungdomar ska kunna få yrkes- och arbetslivserfarenhet och lättare kunna få in en fot på arbetsmarknaden.

    främja skolornas arbete mot alkohol, narkotika, dopning och spelmissbruk
    Man måste i tidig ålder börja informera om riskerna med alkohol, narkotika, dopning och även spelande i skolorna, för att förebygga att man som ung utvecklar ett missbruk. En god och trygg studiemiljö, goda relationer och en bra undervisning där elever når goda resultat och utvecklar sina förmågor och kompetenser är en viktig skyddsfaktor.

    Ungdomar som hamnar snett och fastnar i drickande och experimenterar med narkotika m.m. har det ofta svårt i skolan, känner mindre engagemang och skolkar oftare enligt Skolverket. Det blir lätt en nedåtgående spiral där det blir en stor utmaning att motivera dessa elever om vikten av att studera och klara sin utbildning, vilket är en mycket viktig förebyggande faktor för att motverka sociala problem och kriminalitet.

    utöka samarbetet mellan polisen, socialtjänsten, skolan och det civila samhället
    Vi kristdemokrater anser att kommunen ska ha ett nära samarbete med polisen och arbeta långsiktigt och förebyggande med sociala insatser för att bryta utanförskap. Vi ska också se till att vi har bra och trygga skolor med studiero där fler elever klarar sin utbildning, att det finns större utbud av fritidsaktiviteter för både flickor och pojkar samt att det satsas på fler effektiva insatser för att stötta föräldrar i utsatta områden.

    Samarbetet med polisen är här oerhört viktigt. Polisen har under en period gjort storsatsningar i Botkyrka för att stävja kriminalitet och för att motverka att ungdomar och även barn i viss grad värvas till kriminella nätverk. Detta då flera kommundelar av polisen pekats ut som speciellt utsatta områden. Botkyrka kommun kan idag inte möta upp polisens satsningar, vilket skapar problem i arbetet. Det handlar främst om behovet av ökade insatser från socialtjänsten, men även skolan, då allt yngre personer dras in i kriminalitet.

    se till att klottersanering och reparationer genomförs snabbt
    Det är viktigt att kommunen tar ansvar för att det i alla områden hålls städat och att snabbt sanera klotter och göra reparationer för att uppleva en trivsam miljö och för att inte skapa en känsla av att det är ett mindre attraktivt område. Det finns annars en risk att det sker allt fler överträdelser vilket skapar en negativ spiral. Ett krossat fönster och ett nedklottrat hus kan lätt leda snabbt till flera och det handlar om att upprätthålla den lokala kontrollen trivseln.

    öka kameraövervakningen och polisiär närvaro på offentliga platser
    Det är mycket viktigt att vi underlättar polisens arbete med brottsförebyggande insatser i våra kommundelar och ett av många sätt att göra det är att öka kameraövervakning i syfte att underlätta polisens arbete att förebygga brott och att skapa trygghet för medborgarna. Polisen ska avgöra i vilken utsträckning det är nödvändigt och på vilka platser kameraövervakning behövs mest.

    Resultatet i senaste medborgarundersökningen i Botkyrka angående trygghet är beklagligt, men föga överraskande. I flera kommundelar är en stor andel invånare som inte känner sig trygga att röra sig ute i sim omgivning. Mörka rapporter i bl.a. media om kraftigt segregerade kommundelar med växande parallellsamhällen i norra Botkyrka där hot, våld och utpressning är vardag, platser där narkotikaförsäljning sker öppet och där bilbränder är ett stort problem. Det har blivit allt vanligare att man som medborgare upplever otrygghet inför att vistas ute på kvällar och nätter och man känner en större oro för att utsättas för rån, misshandel eller vandalisering av privat egendom.

    Vi tycker att det är viktigt med fler synliga poliser att förebygga och beivra brott, gripa gärningsmän och därmed återupprätta trygghet i områden där otrygghet råder. Här är det viktigt att polisens brottsförebyggande arbete sker, som vi tidigare nämnt, i samarbete med socialtjänsten, skolan och även lokala föreningar och samfund.

    stärka arbete mot våldsbejakande extremism
    Kommunens arbete med att ta fram olika dokument gällande hanteringen av våldsbejakande extremism ha pågått i några år och det är viktigare nu än någonsin, att man kommer igång med insatser så fort som möjligt. Vi kristdemokrater har under processen påtalat vikten av att kommunens strategi mot våldsbejakande extremism är tydlig och konkret och att det behövs en arbetsgrupp i kommunen som arbetar med konkreta utåtriktade projekt med t.ex. skolor, medarbetare inom individ- och familjeomsorgen, föreningar, ungdomsgårdar, trossamfund m.fl. Det måste finnas tydlig information om vart man kan vända sig om man misstänker att en person är i riskzonen för att rekryteras till en extremistisk grupp. Det är mycket angeläget att kommunen satsar de resurser som behövs för att kunna genomföra detta arbete och insatser.

    Det är också av stor vikt att följa upp och granska bidragen till organisationer, föreningar och samfund. Signalen måste vara mycket tydlig: skattemedel får inte används till att främja eller legitimera extremism, utan ska gå till organisationer som är uppbyggda efter demokratiska principer och med en tydligt presenterad värdegrund. Offentliga bidrag till det civila samhällets olika aktörer som arbetar med detta måste löpande granskas så att skattemedel inte används till att främja eller legitimera extremistiska antidemokratiska idéer eller våldsbejakande beteende.

    öka antalet poliser i samhället och förbättra arbetsvillkoren
    Arbetet för att säkra lag och ordning börjar med att stärka svensk polis. Att ge polisen bättre förutsättningar att utföra sitt uppdrag och klara upp fler brott måste prioriteras högt. En betydande utbyggnad av polisorganisationens resurser är en förutsättning för att polisen verkningsfullt ska kunna utföra sitt uppdrag och lösa sina uppgifter.

    Antalet poliser i Sverige måste kraftigt öka och polislönerna behöver höjas. Polisen ska vara synlig och närvarande på gator och torg genom fler poliser i yttre tjänst. Det behövs också fler civilanställda, både för att avlasta poliserna och tillföra annan kompetens inom myndigheten. Totalt vill kristdemokraterna anställa 10 000 fler poliser. Hälften av dessa ska utbildas som vanligt i 2,5 år och resterande 5000 med en ettårig utbildning. Utbildningen ska utbilda 5000 poliser för något enklare arbetsuppgifter i framförallt kommunerna. De ettårigt utbildade poliserna ska komplettera och ersätta de väktare som kommunerna idag anlitar. Väktare får bara en utbildning på 14 dagar. När otrygghet breder ut sig måste samhällets svar vara tydligt – det kommer inte accepteras.