• Ökat antal förtroendevalda ”in mass”

  10,6 %

  Opinionsmätningarna för KD är sådana som vi som varit med ett tag knappt kan minnas. Det genomslag som Alf Svensson fick 1991 med bäst i valdebatten och stort uppslagen i kvällstidningarna som segrare både på ettan och tidigt i tidningen i helt uppslag kanske kan likna känslan. In i riksdagen för första gången på egna ben och med en hel grupp och i regeringen med tre ministrar som som gjorde starka avtryck. Bara kort tid dessförinnan uträknade och betraktade som religiösa fundamentalister. Ökenvandringen hade i stort sett pågått sedan 1964 i hela 25 år!!! Det stöd som erhölls 1998 med över 11% hade bara valet innan precis överträffat riksdagsspärren med någon tiondel. Så känslan nu har yrvaket fått mig och många andra att gnugga ögonen. Är det sant och är det på riktigt. Att Ebbas genomslag kom i ”grevens tid” går inte att förneka. KD var under hela förra mandatperioden uträknade! Profillösa sa kritikerna. Behövdes inte! Kärnväljarna, om de finns, var uppgivna.

  Jag påminner gärna mina Allianskollegor i kommunen om vår uppgång som enligt Aftonbladets Anders Lindbergs förfasande kan bli att KD redan om ett år är större än Moderaterna. Inte mycket av det han säger stämmer, men varför inte detta.

  ”Högmod går före fall” brukar det heta och jag vet inte om min återhållsamhet grundar sig i de motgångsår och decennier som format många av oss KD:are. Eller om vi ser ett skifte i värderingspolitiken där våra ideér passar dagens behov bättre än de traditionella. Det kommer att visa sig!

  Fram till dess konstaterar jag att vi har lyckats övervintra de snåla åren och nu måste mobilisera kraft och förmåga att möta den framgång i väljarstöd som kommer med många fler och nya politiker som visar att de som röstat på KD inte gjort det förgäves.

  Det är nu det sker! Efter valet 2022 kan antalet förtroendevalda för KD vara mer än tredubblat.

  Det är inte i Mångsbodarna man vinner Vasaloppet och kanske inte ens i Mora om jämförelsen tillåts.