• Krafttag för ökad fysisk hälsa

    Många barn har idag så dålig motorik att de inte klarar av att göra en kullerbytta, stå på ett ben, gå baklänges eller åla. Utvecklingen är oroväckande och understryker vikten av att vi – på flera sätt och gemensamt i samhället – sätter ett ökat fokus på hälsofrämjande och förebyggande arbete.

    Alltför många barn sitter framför skärmar hela dagarna. Det digitala livet stjäl tiden som ungdomar borde spendera ute i naturen eller i gympasalen. Denna trend är inte isolerad till Sverige. Barn och unga sitter allt mer. Det har och kommer att resultera i långsiktiga negativa konsekvenser för den svenska folkhälsan och öka den redan höga psykiska ohälsan bland ungdomar.

    Alla har inte samma förutsättningar, och det är särskilt viktigt att nå de barn som inte nås i dag genom nuvarande stöd, de som inte kommer med i föreningslivet eller som slutar delta av olika skäl. Fysisk aktivitet bidrar med positiva hälsoeffekter, både fysiska och psykiska, och det finns många organisationer som på olika sätt arbetar för att främja fysisk rörelse, inte minst inom den organiserade idrotten och inom friluftslivet.

    I regeringen har Kristdemokraterna tagit flera initiativ för att fler ska få möjlighet till rörelse och aktivitet. Fritidskortet, som införs senare i år, gör det möjligt för fler barn och unga i åldern 8–16 år att få en aktiv och meningsfull fritid. Barns och ungas möjligheter att delta i fritidsaktiviteter ska inte avgöras av plånbokens storlek. Vi vet att barn ofta slutar med sina organiserade aktiviteter i tio-elvaårsåldern för att de inser att det belastar familjens ekonomi. En satsning där ett stöd via Fritidskortet bara kan gå till fritidsaktiviteter och inte konkurrerar med matkassen eller elräkningen kan därför vara mycket viktigt för att alla barn och unga ska ha möjligheter att vara med i fotbollslaget, teatergruppen eller scoutpatrullen. Regeringen har även infört ett nytt stöd till rörelsefrämjande organisationer för att skapa ytterligare vägar till ökad rörelse och aktiv fritid för barn och unga eller personer med funktionsnedsättningar.

    För att lyckas i arbetet för god hälsa och ökad fysisk aktivitet måste aktörer från hela samhället kraftsamla och arbeta strategiskt tillsammans. Det krävs en rad insatser och åtgärder för att vända utvecklingen. Vill vi se andra resultat krävs det att vi vågar tänka nytt och vågar satsa. Vi måste gemensamt göra vad som krävs för att ge barnen som växer upp nu goda förutsättningar för en god hälsa och ett hälsosamt liv.

    Sara Lidqvist (KD)