• Regeringen påbörjar århundradets vårdreform

    Nu har regeringen beslutat att påbörja den reform som så väl behövs inom svensk hälso- och sjukvård. Det är ett första steg på vägen mot ett möjligt statligt huvudmannaskap, helt i enlighet med den politik som Kristdemokraterna drivit i många år, sedan vi senast hade ansvar för socialdepartementet. Det är för oss en hjärtefråga.

    Vi har sett hur tidigare S-ledda regeringar under de senaste åtta åren inte har tagit signalerna om behov av större reformer på allvar, utan man har jobbat på med mindre justeringar och lappande av en sjukvårdsorganisation som har sitt ursprung i 1800-talet.

    Syftet med den omfattande utredning som nu påbörjas, och ska stå klar om två år, är att lämna förslag som säkerställer ett mer effektivt hälso- och sjukvårdssystem som utgår från patienterna och tar hänsyn till medarbetarnas behov på ett bättre sätt än nuvarande ordning. Vilken vård du får, hur snabbt du får den och hur din chans är för överlevnad i allvarliga sjukdomsfall, ska inte avgöras av var i landet du bor.

    I samtal med medborgare har vi, inte minst under valrörelsen, mötts av flera vittnesmål om hur vården förändrats i samband med flytt. Ett exempel är en ung person som helt förlorade stödet från sjukvården i samband med flytt till Gotland. Sådan berättelser är hjärtskärande, och då blir det extra frustrerande att veta att det inte skulle behöva vara så.

    Vi ser idag långa vårdköer, brister i tillgängligheten och arbetsmiljöproblem. Det handlar inte främst om ett ekonomiskt problem, utan ett organisatoriskt.

    Sverige behöver en jämlik vård över hela landet, som sätter patientens behov i fokus.

    Anna Haack (KD), hälso- och sjukvårdsnämnden
    Sara Lidqvist (KD), gruppledare och ordförande