• Kristdemokraternas inledningsanförande

    Tisdag 11 juni debatterar och beslutar Helsingborgs kommunfullmäktige om budget för 2014. Drygt 6,1 miljarder kr ska fördelas på klokast tänkbara sätt. Debatten inleds med att gruppledarna för alla partier i fullmäktige håller ett inledningsanförande.

    Lars ThunbergHär är inlägget från Kristdemokraternas kommunalråd, Lars Thunberg.

    Fru ordförande, ledamöter, ersättare, åhörare och alla ni som följer oss via webben och närradion

    Idag samlas helsingborgarnas 65 direktvalda av folket till årets viktigaste möte, då vi fastställer budgeten för kommande år. Innebörden bara i detta är värd att uppmärksamma. Vi får inte, som i många andra länder, diktat uppifrån om vad som gäller, i en politisk miljö där åsiktsregistrering och repression råder. Jag tycker det är värt att påminna oss om att vi lever i en demokrati där vi som medborgare i fria val har möjlighet att påverka och välja beslutsfattare och där vi som förtroendevalda har fått det stora ansvaret att representera helsingborgarna och fatta så kloka beslut vi kan. Och det är just därför som det här tillfället är så betydelsefullt, eftersom vi snart ska besluta om sådant som till stor del påverkar allas vår vardag, ekonomi och välfärd.

    Vi har sedan förra gången vi tog en årsbudget antagit en ny Vision för Helsingborg 2035. En vision i bredast tänkbara enighet om hållbarhet och tolerans, kreativitet och framtidstro. Med stolthet kan vi säga att vi i den här församlingen delar en gemensam bild av hur vi vill se framtiden. Vägarna dit kan skilja sig, men visionen ligger fast.

    Den budget Treklövern idag lägger fram är en stark budget med en tydlig ambition att uppnå stadens vision. Vi är fast övertygade om att ett fortsatt fokus på barn och unga, inte minst på de mest utsatta, är rätt väg att gå. För Kristdemokraterna

    som tidigt tog beslut om att gå till val 2014 på temat barn och ungas uppväxtvillkor, är detta en framgång. Det visar att Kristdemokraterna har inflytande och gör skillnad i politiken. 

    Kristdemokraterna i Helsingborg har under många år lagt tonvikt på en politik för en hållbar utveckling. Miljöfrågorna har ägnats en särskild omtanke, liksom det sociala och kulturella engagemanget, med ett ekonomiskt ansvarstagande som en tredje nyckelfaktor. Vi är därför stolta över att i Treklövern även inför 2014 kunna prioritera barn och unga, fokusera på kärnverksamheterna och samtidigt ta ansvar för en fortsatt god ekonomi.

    Vi vet också att det finns en stark koppling mellan barns uppväxtvillkor och vuxnas ekonomiska trygghet, varför vi även framöver kommer arbeta med förebyggande och tvärsektoriellt arbete med fokus på barns utbildning och hälsa. Den största enskilda satsningen i Treklöverns förslag innebär en förstärkning med drygt 50 mkr av Barn- och Utbildningsnämndens budget, utöver demografi och uppräkning, för att höja kvalitén i förskola och skola – så att kunskapsmålen kan nås.

    – – –

    Helsingborg ligger sedan länge i framkant i ekonomisk och miljömässig hållbarhet, vilket vi ständigt får bekräftat. För att komplettera helheten föreslår nu Kristdemokraterna och Treklövern en samlad satsning på social hållbarhet. En nyckelfaktor i detta är tidiga och tydligt förebyggande insatser för att minska utanförskapet i staden. Det innebär rätt insats på rätt nivå vid rätt tidpunkt. Men det räcker inte att bara avsätta pengar, satsningarna måste också vara tvärsektoriella, pricksäkra och genomtänkta.

     

    För att klara framtidens välfärdsutmaningar måste insatserna dessutom bygga på kunskapsbaserade metoder. Därför vill vi se en ny forsknings- och utvecklingsenhet på socialförvaltningen med uppdrag att utvärdera och vidareutveckla de sociala insatserna i staden. Detta ska ske i bred samverkan med andra förvaltningar som t ex skola, kultur och utveckling, men också med universitet och högskola och med stor lyhördhet för den forskning och de arbeten som gjorts inom området social hållbarhet.

     

    Som ett naturligt steg i en samlad politik för bostadslösheten och baserad på den strategi vi tog i bred enighet för några månader sedan vill vi nu permanenta det framgångsrika arbetet med Bostad Först. Vi utökar också resurserna kring det vräkningsförebyggande arbetet och ser över flödena i det bostadssociala programmet. Det finns redan över 700 platser, men genomströmningen måste öka.

     

    Ett tredje spår i satsningen på en socialt hållbar utveckling är en förstärkning av socialtjänstens insatser på familjecentralerna, där Socialnämnden har en samordnande roll och samverkar med Region Skåne. Syftet är att tidigt upptäcka barn och familjer med behov av särskilda insatser – för tryggare villkor. Vi vet alla hur viktig familjen är, även om den kan ha olika former och se olika ut för oss. Men fungerar familjen så fungerar samhället – svårare än så är det inte. Kristdemokraterna arbetar för att på sikt utöka antalet familjecentraler men först måste vi säkerställa att de sex som redan finns i Helsingborg har tillräckliga resurser.

    Förutom de nämnda områdena ser vi dessutom Treklöverns förslag om förstärkning i skolan och satsningen på fler unga i arbete som viktiga delar i arbetet för en social hållbarhet.

    Det är här värt att notera att de framgångsrika arbeten som redan pågår, och som uppmärksammats både nationellt och internationellt, ska fortsätta. Ett sådant är PArT, Preventivt arbete tillsammans, där vi också samverkar med Landskrona och Region Skåne, med syfte att förbättra hälsa, kunskap och framtidsutsikter för barn som tillhör riskgrupperna, genom ett metodiskt och forskningsbaserat arbete i skolan. Här har vi sett mycket positiva resultat och med glädje ser vi nu att projektet växlas upp till att vara en naturlig del i skol- och fritidsförvaltningens utvecklingsarbete – men med fortsatt bred samverkan.

    Ett av stadens mål är hälsosamt åldrande, vari ligger att alla ska kunna vara trygga i förvissningen om att god vård finns att få på ålderns höst. Vi värnar därför om kvaliteten inom vård- och omsorgsnämndens verksamhet. Kvalitén är viktigare än vem som utför vården och värdig vård innebär att man erbjuds den vård som bäst passar det aktuella vårdbehovet. I socialtjänstlagen finns sedan en tid – genom Kristdemokraternas initiativ – en nationell värdegrund för äldreomsorgen och i Helsingborg har vi nyligen infört lokala värdighetsgarantier för arbetet med våra äldre.

    Medborgarinflytande är viktigt för demokratin. Treklövern fortsätter här arbetet för att i ett blocköverskridande samarbete gemensamt och på nya sätt lyfta demokratifrågorna, exempelvis genom att vidareutveckla medborgardialog och kontaktytor för ökad service och inflytande. Demokratiberedningen jobbar dessutom för att de 115 e-tjänsterna vi idag har ska bli ännu fler, allt för att förenkla och effektivisera för medborgare och företag i kontakterna med stadens verksamheter. Det nya kontaktcentrum som nu byggs upp kommer att innebära ett lyft i kontakterna mellan staden, medborgarna och besökare. I dagarna öppnas också nya fria surfzoner i stadens centrum, och vårt förslag om att utöka dessa nästa år förstärker bilden av att Helsingborg står sig väl i jämförelse och faktiskt leder utvecklingen.

    Kulturen betyder mycket för vår folkhälsa, för livskvalité och för en hållbar utveckling. Men också för att stärka Helsingborg som en av Sveriges mest attraktiva städer. Kulturutbudet i Helsingborg ska fortsätta att utvecklas och spridas. Här gör Treklövern en särskild satsning genom förslaget att tillföra kulturnämnden resurser för utveckling av stadens biblioteksservice, bl a genom att områdesbibliotek omvandlas till moderna mötesplatser, med en viktig roll i det lokala samhället, enligt liknande koncept som stadsbibliotekets planerade utveckling. Våra starka och välkända kulturinstitutioner som t ex Symfoniorkestern, Stadsteatern och Dunkers kulturhus ska fortsätta att utvecklas med hög kvalitet och djupare samverkan. Men vi vill också lyfta de frivilliga krafterna och stärka dialogen med det fria kulturlivet.

    Helsingborg ligger i framkant på många områden, inte minst på miljöområdet. Som ledande ekokommun har vi en välutvecklad tillsynsverksamhet för att skydda såväl miljö som människors hälsa och ett väl strukturerat, strategiskt miljöarbete som gett oss en topplacering bland kommuner sedan flera år. Miljöledningssystem och miljöprogram, naturvårdsarbete, energiplan med förnyelsebar energi, biogasutveckling, elbilssatsning och en avancerad miljöpedagogik är bara några områden som ger eko i Sverige och ut över världen. Vi har i år fått diplomet som Fair Trade City och stärker även på andra sätt arbetet för en mer hållbar upphandling, ur miljömässig, social och ekonomisk synpunkt.

    En viktig del i stadens attraktivitet är bl a en fungerande och pulserande citykärna, där handel och transporter av kunder och varor flyter smidigt utan att i onödan belasta hälsa och miljö. Kristdemokraterna ser ett behov av att förbättra förutsättningarna för gående och cyklister men också för kollektivtrafiken. Därför föreslår vi tillsammans med fyra andra partier en justering av investeringsbudgeten för stadsbyggnadsnämnden för att möjliggöra nya bussfiler och miljöförbättrande åtgärder på Drottninggatan och Järnvägsgatan. Vår övertygelse är att dessa åtgärder, som ett led i modernt stadsbyggande,  leder till minskad ohälsa, minskad miljöbelastning och ett mer attraktivt och levande city för människor och företag. Detta kommer också att gynna handeln.

    Fru ordförande, ledamöter och åhörare. Kristdemokraterna är en tydlig och omistlig röst, såväl i alliansregeringen som i Helsingborgs Treklöver. Med barn och ungas uppväxtvillkor i fokus och med en helhetssyn på hållbar utveckling vill vi fortsätta utveckla vår stad.

     

    Men vi vill också samverka i arbetet för vår gemensamma vision för Helsingborg 2035, den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden. Ett parti kan inte ensamt åstadkomma detta. Låt mig därför avsluta med Tage Danielssons bevingade ord:

     

    ”En droppe doppad i livets älv, har ingen kraft att flyta själv.

    Dock finns ett krav på varenda droppe: – Hjälp till att hålla dom andra oppe”.

     

    Med detta, fru ordförande, vill jag å Kristdemokraternas vägnar yrka bifall till Kommunstyrelsens förslag och önska en god debatt!