• En bra motion från mig +femtio kristdemokratiska politiker

    En ny asyl- och migrationspolitik

    Efter andra världskriget skedde en stor omvärdering av den tidigare flyktingpolitiken. Orsaken till att man tog tag i problemen runt flyktingfrågorna var att många judar hade försökt att lämna Tyskland före krigsutbrottet och att de omkringliggande länderna vägrade att ta emot dem. Resultatet är känt – miljontals judar, romer och andra grupper mördades under nazitysklands utrotningskampanj.

    Insikten om att detta inte får ske igen gjorde att bl.a. kristna filosofer och politiker satte sig ner och arbetade fram det som idag är FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

    Men man nöjde sig inte med att arbeta fram en deklaration baserad på naturrättens principer utan man skapade också FN i syfte att skydda dessa principer. I ett politiskt försök att via handel och gemensamma värderingar, en gång för alla, hindra de stora länderna i Europa att gå i krig med varandra igen bildades Kol och stålgemenskapen som senare resulterade i EG/EU.

    Vi kan alltid kritisera FN, EU och de mänskliga rättigheterna för att dessa institutioner och principer inte löser alla problem men det är trots allt ett ärligt och gediget försök att hindra nya krig och konflikter.

    Tyvärr har inte dessa institutioner kunnat lösa alla konflikter vilket gör att människor även idag tvingas fly ifrån sina hemländer för att undkomma förföljelse och krigets fasor. På samma sätt som våra förfäder utmanades under mellankrigstiden så utmanas vi idag av att människor är på flykt. I likhet med att det då fanns folk som ansåg att problemet skall lösas av någon annan så finns det idag de som anser att vi redan har ”tagit vår del av ansvaret”. Men denna inställning håller inte. Ur ett kristdemokratiskt perspektiv kan vi aldrig slå oss till ro när en människa lider eller tvingas på flykt.

    Vi vill därför att vi som kristdemokrater skall arbeta fram en ny asyl- och migrationspolitik som utgår ifrån de principer som våra ideologiska förfäder etablerade efter andra världskriget. Ledstjärnan skall vara den judisk-kristna etikens stöd för dessa våra minsta samt naturrättens tydliga vägledning så som den lyfts fram i FN-stadgan, FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, Flyktingkonventionen, Europakonventionen och Barnkonventionen.

    Samtidigt skall vi använda oss av de institutioner som våra förfäder etablerade för att vi tillsammans skall kunna bistå varandra och ge den enskilde det skydd som de förtjänar. Ett aktivt samarbete inom FN och EU är därför en viktig grundbult för en fungerande kristdemokratisk asyl- och migrationspolitik.

    Inom FN bör vi arbeta för säkra zoner för minoriteter och utsatta grupper, vi bör arbeta för väl fungerande flyktingläger, vi bör arbeta för ett modernt och effektivt bistånd i syfte att undvika konflikter och vi bör jobba för internationella flyktingkvoter där alla länder är med och tar ansvar.

    Inom EU bör vi arbeta utifrån samma principer som inom FN men utöver det arbete som sker på FN-nivån bör vi arbeta för trygga gränser, gemensamt polisiärt arbete i syfte att bekämpa trafficking, narkotikahandel, terrorism samt annan gränsöverskridande kriminalitet. Vi bör även arbeta för en gemensam asylpolitik där asylsökande får en likvärdig bedömning och har möjlighet att söka asyl redan på ett EU-lands ambassad. Vi bör arbeta för ett gemensamt mottagande vilket gör att länder runt Medelhavet inte ensamma får bära ansvaret för den situation som vi för tillfället bevittnar.

    På den nationella nivån behöver vi vidta åtgärder för att asylprocessen skall genomföras skyndsamt. Därför bör vi:

    • se över användningen av tillfälliga uppehållstillstånd då vi vet att dessa hindrar integrationen,
    • arbeta för att familjers sammanhållning värnas inom asyl- och migrationspolitiken
    • arbeta för att rätt ålder säkerställs så att ingen utsätts för godtycklig behandling
    • underlätta för asylsökande som fått jobb att lämna in en ny ansökan om uppehållstillstånd baserat på jobb
    • förbättra möjligheterna till validering och omskolning inom vuxenutbildningen
    • arbeta för en öppen och flexibel arbetsmarknad
    • arbeta för enklare regler på bostadsmarknaden

    Många av de tankar vi lyfter fram i denna motion ligger väl i linje med vad vi redan arbetar efter, men det vi vill tydliggöra med våra exempel är att vi skall utarbeta en kristdemokratisk asyl- och migrationspolitik som hämtar inspiration i vår egen grundideologi och våra förfäders värderingar. Vi vill även vara tydliga med att en fungerande politik förutsätter att vi arbetar utifrån subsidiaritetsprincipen vilket innebär att vissa delar av asyl- och migrationspolitiken måste hanteras inom FN och EU medan andra delar måste hanteras nationellt. För att den nationella politiken ska fungera så bra som möjligt krävs det att såväl det kommunala som regionala perspektivet finns med i arbetet.

    Grundprincipen skall dock vara att vi arbetar utifrån den enskilda människans perspektiv.

    Vår asyl- och migrationspolitik skall alltid sträva efter att människor får ett respektfullt bemötande och goda förutsättningar att etablera sig i Sverige när man har fått sina asylskäl prövade. Det är också vårt ansvar att se till att asylprocesserna väsentligt påskyndas. Det är inhumant och förödande att det skall dröja flera år innan den asylsökande får besked om man får stanna eller ej. Vi bör också se över lagstiftningen och överväga att barn som föds i Sverige får möjlighet att bli svenska medborgare. Nuvarande lagstiftning har resulterat i konstiga situationer där barn som inte har något annat hemland avvisas trots att man redan är en del av den svenska samhällsgemenskapen.

    Utifrån dessa tankar yrkar vi på att: rikstinget ger partistyrelsen i uppdrag att arbeta fram en ny asyl- och migrationspolitik