• I Göteborg byggs framtiden

    Ebba Bush Thor är sista talare på Kvalitetsmässan i Göteborg. En hel del lyssnar på talet om framtidslösningar i sjukvård och äldreomsorg. Just nu är det otryggheten i Ronneby som är exemplet för polisbristen i landet och trygghetsarbetet.

    Idag är det tredje och sista dagen i Göteborg. Efter mig kommer statsministern och EU toppmötet. Ett tag undrade jag över den mycket omfattande polisinsatsen utanför och i kongresshallen. En enkel kommunpolitiker från Upplands-Bro kan knappast kräva det. Mycket riktigt. Jag frågade och förstod att jag kunde röra mig fritt utan hotbild. Värre för dem som kommer efter.

    Mässan har varit bra med många bra seminarier. Mest besöktes nog det som Gunnar Wetterstrand ledde om tillitsstyrd ledning i kommunerna. Han är både underhållande och väldigt sakligt inspirerande och kunnig. Ovanligt med sådana.

    Nya kommunallagens skrivning om hela kommunstyrelsens ansvar och delaktighet vid framtagning av instruktioner för kommundirektören tydliggjordes i ett annat seminarium. Att kommunstyrelsen aldrig får lägga sig i en nämnds beslut och mycket annat diskuterades.

    Ulf Kristersson, M, gjorde ett stiligt framträdande i TV studion på mässan. Han har en väldigt lyckad smekmånad och får beröm för sin resonerande stil.

     

    Utmaningar med skolor i utanförskapsområden hette ett seminarium. En falsk sanning är den om föräldrars akademiska bakgrund hävdade rektorn för ett av Göteborgs mest utsatt områden. Jag hävdar att en trygg familj och trygg omgivning spelar störst roll för en lyckad skolgång, menade han. Jag är själv ett exempel på det! Panelen fördömde rankingar och menade att deras konsekvens av låg ranking medför att den skolan därmed får ännu ett skäl att misslyckas och väljs då bort av de elever som behövs för att integrera.

     

    Själv tog jag en virtuell tur med den uppställda linbanan. Med glasögon som förde min hjärna till en tur högt över Göteborgs nejder åkte jag med framtidens kollektivtrafik högt över alla köer och trafiksignaler med en underbar vy och dessutom utan utsläpp och avgaser. Jag var skeptisk när jag klev på, och har varit det i många år men faktum är att något hände under turen. Dels är vagnarna nu större för ett tjugotal passagerare mot tidigare en handfull och dessutom är miljöhotet från de flesta ej elektrifierade fordon mer eller mindre negativ. Ibland får man tänka om!

    Bostadsministern uppmanade att bygga bostäder för verklighetens plånböcker. SABO- hus med statsbidrag får ner hyrorna så att ungdomar har råd att hyra sin lägenhet. Det var upp-maningen.

    Sista dagens sista seminarium för min del hade titeln: Hoten från våldsbejakande extremism. Terroristförskaren Magnus Norell tillsammans med en panel bestående av bl.a. Säpo, Islamforskare från Uppsala universitet med muslimsk aktivistbakgrund mm.

    Vi måste ha smartare politiker blev slutklämmen! Och det är inte lätt att ordna i en tid av fördumning (min kommentar). De menade att begreppet Svensk måste få ett innehåll mer än det etniska. De ungdomar som idag utgör ett hot behöver få en utmaning att vilja bli svenskar beroende på det begrepp som vi svenskar samlas kring. Det begreppet finns inte idag! Vi måste också se radikalisering och extremism som individuella och inte som grupp. Men vi måste också definiera extremism tillsammans med Islam för det är verkligheten. Den politiska fegheten/korrektheten gömmer den kopplingen genom att i samma problembeskrivning lägga till ett par andra ideologier vilket inte stämmer överens med dagens nya och omfattande extremism.

    Efter så många och kloka intryck lär det snurra runt i huvudet av idéer en tid där summan av det som sades kanske kan sammanfattas med, oavsett område, det finns inget quick fix. Och långsiktighet och uthållighet är inte riktigt det som politiker, väljare och media kännetecknas av idag!