• (S) har fått hybris!

    Nu ställer jag mig frågan: Är det det låga väljarstödet som fått (S) att i panik söka konfliktfrågor och nu hamnat i vänsterdiket med frågan om friskolornas existensberättigande?

    Förlorare är alla elever som har valt och framförallt de som vill kunna välja skolgång i någon annan skola än den kommunen beslutar. Som regel kommunalt driven och ligger närmast bostaden.

    Det är att skruva tiden tillbaka till åttiotalet! Den valfrihet som vunnits och har flera årtionden av goda jämförelseresultat ska till att börja med frysas på nuvarande utbudsnivå. -Låt det bli en folkomröstning av årets allmänna val skrävlar regeringsföreträdarna.

    Vinster i välfärden är av ondo har man bestämt och blundar helt för att andra faktorer är mer betydande som jämförelseunderlag om en skola är bra eller dålig. Lägg ner de dåliga skolorna oavsett om de är kommunala eller privata. Det vore klokt!

    Även om dagens besked att stoppa nya friskolor anses ha stort folkligt stöd tror jag att den debatt som nu fått högsta prioritet kommer visa att en sansad analys av ”marknadsekonomin” i välfärden visar att det är bättre än planekonomi med årliga minus. Låt i stället skolinspektionen få ökade möjligheter att bedöma skolornas kvalitet och ge dem stöd att redovisa resultaten. Och detta oavsett vem som är huvudman.

    Det seminarium som arrangerats av Engelska skolan, Kunskapsskolan och Academedia i går 19 juni i Stockholm handlade om hur de olika skolorna styrde verksamheten för elevens bästa. Goda resultat redovisades jämte analyser av vad som bygger goda elevresultat. Ett citat som redovisades var hämtat från skolinspektionen. Deras omdöme var bästa tänkbara med berömmet att ”det var det bästa de sett” (ur minnet).

    Egentligen borde jag välkomna sossarnas utspel eftersom det nu kommer att tydliggöras hur fel de har. Men det jag känner just idag är en uppriktig sorg över den konflikt man startat och som löper stor risk att drabba svensk skolas elever. Det kan knappast rättfärdigas av ett något högre förväntat valresultat för (S).