• Sluta prata så länge!

    En moderat motion behandlades på senaste kommunfullmäktige. Den handlar om att begränsa talartiderna.  Alla säger sig hålla med men i stort sett alla vill göra det på sitt sätt. Och så ser det ut i hela landet mer eller mindre.
     
    FI mfl gör frågan till en jämställdhetsfråga i andra kommuner. Män talar för länge och framförallt längre än kvinnor. Andra tycker att små partiers företrädare pratar för länge och vill ha talartider som relaterar till partistorlek.
    Alla utgångspunkter bygger på att någon eller några talar/pratar för mycket för ofta och för länge. Det måste stoppas.På många håll i landet har man infört talartidsbegränsning. Och det fungerar!
     
    Visst är det så. Men frågan är om det stimulerar till debatt eller rentav kväver den som är ny eller ogillar att tala offentligt och sitter och väger initiativet att begära ordet. Jag tillhör numera den sorten som anses tala mycket. Så var det inte från början. Jag var obekväm i talarstolen att tala offentligt.

    Demokrati bygger på att bryta åsikter och det har lagstiftaren tagit akt på genom att låta ordet vara fritt för den som begär det. Alltså är det ett avsteg att begränsa talartiden på det ena eller andra sättet. Det bygger på att alla partier och alla ledamöter är överens om den nya ordningen.

    I Stockholms läns landsting brukar budgetdebatterna ha tidsbegränsning. Stora partier får mer tid än små och detta oavsett den enskilde ledamotens förtroendeuppdrag. Inte sällan tar tiden slut för den som ska svara på frågor som haglar från de som har tid kvar. Vid ett tillfälle meddelade vänsterpartiet att de stod utanför talartidsbegränsningen. De kunde tala hur länge som helst medan övriga höll sig till begränsad tid som fördelades inom partierna.

    Jag har också varit med om en partiföreträdare som i stort sett läste ett mer eller mindre bokliknande manus och höll på mycket länge för döva öron.

    Det finns en arbetsordning för kommunfullmäktige i varje kommun som ger respektive presidium makt att upprätthålla ordningen i fullmäktige. dit hör att hålla sig till ämnet mm. Ibland kan den rollen vara obekväm när den som talar inte håller med om man vikit av från ämnet. Men det är ordförande som bestämmer! Som en sista utväg har ordförande makten att visa ut den som inte följer ordningen. Det har jag aldrig varit med och hoppas slippa. Men respekten för ordningen och ordförandes mandat att säga till måste stärkas och följas.

    Det är populism att vilja begränsa talartiderna. Och den populismen har inte ett ensamt partis tillskyndare. Det gäller alla! Initiativ har tagits i hela landet av alla partier, mest beroende på om man är satt i opposition eller majoritet.

    Inte sällan är det de talföra man kan hitta som initiativtagare och motionsskrivare.

    I förskolan och på vissa andra håll har man ibland en sten i handen som vandrar runt när någon har ordet. Kanske vore något för kommunfullmäktige att ta efter!

    Hur som helst ska vi gruppledare nu kallas samman av kommunfullmäktige presidiet före valet och diskutera förslaget om talartidsbegränsning i Upplands-Bro kommun.

    Jag tror vi behöver erbjudas utbildning i retorik och mer ge varandra självförtroende att med just den egna personligheten bidra till en livfull debatt i ämnen som är föremål för beslut! Det innebär, tror jag, betydligt effektivare och mer intressanta möten.