• Viktiga åtgärder för att säkra personal till vård och omsorg

    Solna stad arbetar nu i nära samverkan med Region Stockholm för att stoppa smittspridningen inom stadens vård och omsorg (äldre och LSS) och förbereder inför ett värstafallscenario. Den största utmaningen hittills har varit brist på skyddsutrustning. Flera av stadens förvaltningar har samverkat för att omvandla Ankaret, en av våra lokaler för seniorträffar, till en pop-upp verkstad för tillverkning och utlämning av skyddsutrustning.

    Den största utmaningen framöver kommer vara att säkra personaltätheten i stadens vård och omsorg. Alla mindre nödvändiga arbetsuppgifter prioriteras bort och personal slussas till de essentiella verksamheterna. Det är avgörande att vi tar tillvara på personalen vi har och säkrar att den håller sig frisk. Därför gäller att medarbetare inom äldreomsorgen med minsta symtom måste stanna hemma fram till att man har varit i frisk i två dagar. För att säkra personaltillgången har vi startat en bemanningspool och rekryterar även tidigare medarbetare och studerande i yrkesskolor. På så sätt vill vi kunna garantera en fortsatt lugn och trygg miljö för både personalen och för våra äldre.

    – En stor eloge till personalen för deras enorma insats med att hålla verksamheten rullande i dessa svåra tider. Bekämpningen av coronaviruset kommer att vara ett maraton, inte en sprint. Jag har nu fullt fokus på att säkra att personalen får det bästa möjliga stödet och orkar i längden, genom ett tillskott av nya kollegor. I en tid av social isolering behövs alla, även de som saknar en formell medicinsk utbildning. Man kan också hjälpa anhöriga och brukare att kommunicera via Skype, som på så sätt känner sig mindre ensamma. Nu gäller det att tänka kreativt och långsiktigt, säger Nataliya Hulusjö (KD), ordförande i Omvårdnadsnämnden.

    Tidigare åtgärder
    För att begränsa spridningen har staden tidigare lagt stränga förbud mot besök i stadens äldreboenden, stängt seniorträffar, caféer och restauranger samt dagverksamheter. Staden har erbjudit åtgärder för digitalt umgänge mellan anhöriga och brukare. Den sociala isoleringen innebär stora inskränkningar i livet för en grupp som redan innan coronakrisen var drabbad av ofrivillig ensamhet.