• Tillhör barnen föräldrarna eller staten?

    Läs Samuel Klippfalks insändare från helgens lokaltidning här nedan:

    De familjefientliga förslagen fortsätter att hagla från vänsterhåll.

    2015 avskaffade Löfven-regeringen det kommunala vårdnadsbidraget som lät föräldrar vara hemma med sina barn i åldrarna ett till tre år i syfte att ”främja ett mer jämställt föräldraskap”. I somras föreslog regeringens särskilda utredare Linda Eskilsson (MP) ett etableringsstopp för dagmammorna eftersom de ”spelat ut sin roll” och ”kommit för långt bort från förskolan”. Och nu kommer den senaste undermineringen av Sveriges barnfamiljer genom den socialdemokratiska enskilda motionen om obligatorisk förskola för barn från två års ålder.

    ”Vägen till ett jämlikt samhälle börjar i sandlådan”, inleds motionen. Faktum är att barn är olika. Det är föräldrarna – inte socialdemokraterna – som vet vad som är bäst för barnet. Därför måste föräldrarna få välja när och om de vill att deras barn börjar på förskolan. Förslagen ovan slår hårt mot alla barn som av olika anledningar mår bättre av alternativa barnomsorgsformer, såsom hemomsorg eller dagmammornas hemlika miljö med små barngrupper.

    Motionärerna skriver vidare att ”Idén om en stark välfärdsstat bygger på individens möjlighet till frigörelse från klass, kön, och familjebakgrund. En frigörelse som bör börja redan i förskoleåldern.” Att barn ska ”frigöra sig” från sina föräldrar redan i förskoleåldern säger mycket om Socialdemokraternas grundsyn på Sveriges familjer. Föräldrarnas valfrihet och självbestämmande i vardagen, och barnens rätt till föräldrarna offras i jämlikhetens namn. Det är ett experimenterande som syftar till att stöpa alla barn i en och samma form.

    Vi kristdemokrater kommer alltid att stå upp för dagmammorna och alternativa barnomsorgsformer, för familjers rätt till självbestämmande i sin egen vardag och för värnandet av varje barns unika behov. Vad tycker Socialdemokraterna i Solna om att barnfamiljers självständighet undermineras allt mer? Man börjar ju undra: tillhör barnen föräldrarna eller staten?

    Samuel Klippfalk,
    kommunalråd (KD) och ordförande i Omvårdnadsnämnden