• Med S riskerar du få högre skatt på bostaden!

    Återigen är Socialdemokraterna ute och förespråkar en återinförd fastighetsskatt. Ministern Anders Ygeman och Socialdemokraterna i Stockholm presenterade nyligen förslag på att höja skatteuttaget på människors hem, genom en återinförd fastighetsskatt. Denna gång omfattas även i vissa av de S-märkta förslagen bostadsrätter. Det skulle öka kostnaden dramatiskt för vanliga barnfamiljer och pensionärer i Solna.

    Socialdemokraterna vill gärna göra fastighetsskatten till den mest självklara skattehöjningen. Det framstår ofta som att det bara är ”de rikaste” som omfattas. Men en vanlig medelklassfamilj kan med dagens räntenivåer ofta låna mångmiljonbelopp. Det är alltså sannolikt vanliga pensionärer och barnfamiljer som kommer sättas dit.

    Idag finns ett tak på hur hög fastighetsavgiften kan bli. Med de förslag som S-knutna företrädare föreslagit skulle detta tak helt tas bort. För en genomsnittlig Solnabo i bostadsrätt skulle det kunna innebära ca 27000 kr i höjd skatt per år, om Socialdemokraterna gör slag i saken.

    Den förra fastighetsskatten, som Kristdemokraterna var med och tog bort, drev människor ur hem, eftersom fastighetsskatten betalas med lön – eller pensionsinkomsten och inte av någon inkomst som fastigheten genererar. En pensionär med en vanlig inkomst kan därmed plötsligt beskattas som en höginkomsttagare. Detta riskerar nu att ske igen om en ny skatt införs. Detta är särskilt problematiskt i en tid där fastighetsvärdena ökat mycket, till följd av främst låga räntor och lågt utbud.

    Människor vill bo i egen bostadsrätt, villa och radhus för att det ger en frihet och livskvalitet, men Socialdemokraternas politik har konsekvent negligerat denna vilja. Det gör att byggandet är för lågt och att människor har svårt att uppfylla sin bostadsdröm. I den situationen menar vissa i S att det är dags att höja fastighetsskatten! Det är en tondövhet inför vanliga familjers strävan och livssituation.

    För oss kristdemokrater är det ett blankt nej. En återinförd fastighetsskatt måste motarbetas.

    Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD)