• Socialdemokraternas pandemilag slår hårt mot Solnas troende!

    För andra året i rad kunde majoriteten av Solnas kristna inte fira påsk i kyrkan. Lagom till påsk öppnade regeringen upp museer och konsthallar enligt kvadratmeterregeln, men inte kyrkorna.

    Gudstjänster klassades nämligen som allmänna sammankomster. Det betyder att kyrkor, synagogor och moskéer – oavsett deras storlek – fick ta emot högst åtta personer! Även med de nya reglerna som införs imorgon får endast 50 personer samlas i kyrkan, oavsett lokalens storlek. Majoriteten av de troende blir alltså fortsatt utestängda eller får nöja sig med digitala alternativ.

    När Kristdemokratiska riksdagsledamöter frågar statsministern (eller kulturministern) varför man inte kan tillämpa kvadratmeterregeln även i kyrkan får vi bortförklaringar och undanflykter.

    Det är oroväckande att den Socialdemokratiska regeringen inte kan motivera sina inkonsekventa restriktioner. Religionsfriheten är en mänsklig rättighet som är grundlagsskyddad och absolut. Den ska inte behandlas lättvindigt.

    Hade man tillämpat kvadratmeterregeln i Solna skulle alla kyrkor kunna ta emot fler än åtta besökare, och många kyrkor fler än 50 besökare. Kyrkorna kan genomföra en Coronasäker gudstjänst, bara man ger dem chansen.

    Socialdemokraterna i Solna har pratat mycket om det orimliga i att Friends Arena endast har tagit emot åtta besökare. Det kan man tycka. Men är det inte dags för Solnas Socialdemokrater att också ta ett snack med sina kollegor i regeringen om att människors grundlagsskyddade religionsfrihet fortfarande kränks?

    Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD)