• Cykelprojektet för Solnas äldre utökas

  Flera av Solnas äldre får nu möjlighet att känna vinden i håret. Solna stad införskaffar ytterligare en cykel för stadens äldre när Cykelprojektet permanenteras och blir Cykling utan ålder i Solna.

  För ett år sedan lanserades cykelprojektet i Solna, vilket innebar att cykeltaxi rullades igång på det första äldreboendet i Solna. Projektet har varit framgångsrikt och därför köps nu en ytterligare cykel in till verksamheten, som kommer att placeras på äldreboendet Tryggheten i Bergshamra men också användas av Berga. Den andra cykeln placeras i centrala Solna och kommer också delas mellan olika boenden.

  I och med att projektet permanenteras har staden har gått med i den ideella organisationen Cykling utan ålder och cykelprojektet byter i samband med det namn till Cykling utan ålder i Solna. Organisationen Cykling utan ålder startades i Danmark 2012 och finns idag världen över. Syftet var att bryta de äldres isolering, skapa möten mellan generationerna och låta också de äldre att känna vinden i håret.

  – Under det första året vi har testat cykelprojektet har 24 cykelturer ägt rum, vilket varit mycket uppskattat av våra äldre. Därför väljer vi nu att permanenta detta härliga initiativ så att ännu fler äldre i Solna ska få samma möjlighet, säger Samuel Klippfalk (KD), ordförande i omvårdnadsnämnden.

  Hur pass aktivt Cykling utan ålder i Solna kan vara beror på personalen på äldreboendena, verksamhetens volontärer och anhöriga.

  – Volontärerna inom Solnas äldreomsorg gör ett fantastiskt arbete och förgyller vardagen för våra äldre på ett högst konkret sätt, avslutar Samuel Klippfalk.