• Nattvandring i Huvudsta efter skjutning

  Igår nattvandring i Huvudsta efter skjutningen med dödlig utgång som ägde rum i förrgår.

  Senaste veckan har varit våldsam i Solna. Ett mordförsök (skjutning) i början av veckan, och så mord i förrgår. I min hemkommun, där mina barn växer upp.

  Dessa händelser tar mycket resurser utav polisen och det kommer tyvärr bli sämre innan det blir bättre.

  Några förändringar som behöver komma till är:

  • straffa dem hårt som rekryterar barn in i gäng (de yngsta kan vara så unga som åtta år)
  • socialtjänsten behöver ha verktyg som de kan sätta in utan föräldrars samtycke tidigare i processen. Idag har det ofta gått för långt för att vända utvecklingen när de mer ingripande åtgärderna sätts in
  • stöd till familjer. Alla familjer fixar inte föräldraskapet och de behöver hjälp med att sätta gränser. Vi ser gärna en allmän föräldrautbildning i skolans regi – det blir då ett allmänt erbjudande som inte stigmatiserar. Man fångar upp både de som behöver lite hjälp och de som behöver mer hjälp i sitt föräldraskap.
  • polisen behöver resurser. De kan inte vara överallt samtidigt. Varför inte bara skicka in tips på deras hemsida om du ser något misstänkt? Det du ser som misstänkt, men betydelselös, information kan vara den saknade pusselbiten i en utredning. Skicka in tipset, så har polisen pusselbiten.

  Sen kan man också fråga sig vad man själv kan göra. Nattvandring är ett exempel på en långsiktigt förebyggande åtgärd. Om alla föräldrar i Solna gjorde det en gång i halvåret skulle det finnas trygga vuxna ute runt om i Solna varje helg. Det stoppar inte skjutningen som planeras idag. Men den är ett av många verktyg som kan förhindra nya skjutningar om tio år.

  Samuel Klippfalk, oppositionsråd (KD)