• Ny demensstrategi – för en förbättrad vård

    Allt fler drabbas av en demenssjukdom. Demens är inte en del av det naturliga åldrandet, men ålder är en riskfaktor. I takt med att vi lever längre förväntas antalet som drabbas att öka. Varje år insjuknar 20 – 25 000 personer och år 2030 beräknas över 180 000 personer leva med en demenssjukdom. Det är bara fem år bort.

    Det finns stora skillnader i vård och omsorg mellan kommuner och regioner. Den gamla nationella demensstrategin har haft ett för ensidigt fokus på omsorg. Viktigt, men när forskningen snabbt går framåt bland annat gällande prevention och diagnosticering måste vi göra mer.

    Regeringen presenterade därför nyligen en ny nationell demensstrategi, där det för första gången finns tydliga mål att följa upp. De nya målen handlar om att demensvården ska vara personcentrerad, förebyggande och kunskapsbaserad, samt att anhöriga ska få rätt stöd. Allt för att personer med demensdiagnos ska kunna leva ett värdigt och meningsfullt liv.

    Under lång tid har vi Kristdemokrater påtalat behovet av att staten tar fram en långsiktig demensstrategi, som tar sikte både på medicinskt stöd och behandling, men även socialt stöd till patienten och dess närstående.

    Med Kristdemokraterna i regeringen tas nu steg för att förbättra vården för personer med demenssjukdom. Demensstrategin kommer att ge kommuner, regioner och andra aktörer stärkta förutsättningar att kunna ge en god vård och omsorg för personer med demenssjukdom. Det gör skillnad.

    Jakob Forssmed, Socialminister (KD)

    Dan Hovskär, Riksdagsledamot och äldrepolitisk talesperson (KD)

    Lili André, Riksdagsledamot (KD)

    Jennie Forsblom, Regionråd (KD)

    Ingemar Kalén, Ordförande Seniorförbundet Gävleborg (KD)