• Rädda liv – bli blodgivare

  I Sverige behöver ungefär 100 000 svenskar få blod varje år, det behövs en blodpåse varje minut! Genom att ge blod bidrar du till att rädda liv. Blod behövs till exempel vid olyckor, operationer cancerbehandlingar och förlossningar.

  Tillgången på blod är alltså av stor betydelse för hälso- och sjukvården, vid såväl akuta skador och operationer som vid planerade behandlingar. Att tillräckligt många människor blir blodgivare är den enskilt viktigaste faktorn för att vi ska ha en god tillgång till blod till vardags, vid brist eller vid större händelser med många skadade. Då blod är en färskvara behövs kontinuerligt nytt blod från blodgivare.

  I Gävleborg finns blodgivarcentraler där du kan lämna blod och även blodbussar – från annat län, som åker ut regelbundet till ett antal orter i länet. Du som är vuxen och frisk kan ge blod. Innan du ger blod kontrollerar man vissa värden, som att ditt blodvärde är tillräckligt högt. För att läsa mer om vilka regler och riktlinjer som finns kan du gå in på exempelvis 1177 eller geblod.nu.

  Var med och rädda liv – bli blodgivare du med!

   

  Jennie Forsblom (KD), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

  Peter Åkerström (KD), vice ordförande hållbarhetsnämnden