Debatt i VF 27 mars: Bön från en politiker

Skriver idag i Värmlands Folkblad ett försvarstal för demokratin och önskan om en respektfull valrörelse. Läs hela artikeln här eller gå direkt till VF.

Hur uttalar du ordet politiker? Gör du det med drypande förakt i rösten, eller lite positivt med tanken att det är din representant som du kan ha kontakt med? Om du säger det med förakt, är det för att du har egna erfarenheter, eller upprepar du bara vad du hör andra säga?

Demokratin har sina brister, och idag är den mer hotad än på länge. Men vad är alternativet?

Om du var tvungen att välja ett annat land att bo i, vilket skulle du välja?

Alla de länder som har välstånd och öppenhet, som jag skulle överväga, är demokratier. De nordiska länderna är alla på topplistan över världens bästa länder att leva i. Vi gör något rätt i den här delen av världen och det ska vi vara rädda om.

För mig betyder det att vi alla måste göra vad vi kan för att stärka och bevara demokratin i Sverige. Jag är rädd att de som skulle behöva höra detta inte läser en debattsida. Men du kanske känner någon sådan, så nu får du uppdraget att berätta vidare.

Jag skulle gärna önska att fler medborgare hörde av sig till mig som politiker. Ring och berätta om dina idéer, dina problem eller dina frågor om vad som händer, så att det blir en slags närhet. Jag skulle hellre införa en telefontid för att begränsa om det blir för mycket, än att det är som idag där nästan ingen hör av sig.

Alla kan och ska inte vara politiker, men alla behövs för att bygga en bra kommun. Jag var ungdomstränare i fotboll i tio år. Det var roligt, men det var inte bara därför. Jag vet ju att det är viktigt att lära barnen att fungera i grupp, att utmana sina gränser och utvecklas, att få god fysik och självbild. Att laget är större än jaget. Nu har jag lämnat det för att bidra inom kommunpolitiken i några år. Inte bara för att det är roligt, eller ens lönsamt, men för att det är viktigt om man tror på demokratin som det bästa av alla samhällssystem vi känner till idag.

Jag har klarat mig bra utan att bli hotad eller trakasserad, och jag hoppas det kan fortsätta. Men jag lider med alla de som fått utstå våld eller hot bara för att de engagerat sig politiskt och sagt sin mening.

Sveriges kommuner står inför enorma utmaningar det kommande decenniet. Pengar och personal kommer inte att räcka till att öka välfärdsservicen i den takt som efterfrågas. Vi behöver hitta smartare vägar och nya lösningar där vi alla hjälps åt. Det håller inte att betrakta sig själv som någon som betalar skatt för att sedan kräva en ”all inclusive”-upplevelse som kommuninvånare.

Det finns säkert en och annan politiker som drivs mer av makt och arvoden än att bygga ett gott samhälle, men de är få. De allra flesta väljer att bli politiker för att de vill bevara något som är hotat, eller förändra något för att samhället ska bli bättre för alla.

Under ett valår är det viktigt att förtydliga budskapen och debattera. Det är stor skillnad på höger och vänsterpolitik. Antingen sätter du människan eller systemet först. Jag tror på människors och familjers rätt att bestämma över sina liv så långt det är möjligt. Och det kommer jag argumentera för. Men det betyder inte att jag ska bli osaklig eller sänka mig till personangrepp.

När jag var med i min första valrörelse 1991 spelade vi ett kassettband med politiska sånger på torgmöten. En av texterna, skriven av Tomas Hagenfors, påminner jag mig fortfarande om för att få perspektiv på det uppdrag jag har som kommunpolitiker.

Politik, det är att vilja bry sig om
Att orka tänka på nå’n annan än sig själv
att våga vidga sina vyer till ett större perspektiv
och känna ansvar för framtiden nu.

Med önskan om ett mänskligt och respektfullt valår

Mattias Joelsson

Gruppledare, Kristdemokraterna Hammarö


Personpresentationer för KD Hammarö


Läs mer

Mathias Wiker


Läs mer

Maria Lloyd


Läs mer

Petra Weström


Läs mer

Kenth Carlsson


Läs mer

KD Hammarö – Valsedel 2022


Läs mer

Med hjärta för Hammarö – lokalt valprogram


Läs mer

Samverka mer med föreningslivet. Inför IOP!


Läs mer

Närvårdsplatser på Hammarö


Läs mer

Vitsippspriset 2021 tilldelas Therese Weng


Läs mer

Nya Götetorpsskolan klar!


Läs mer

Du är välkommen!


Läs mer

Skatten kan återställas med 50 öre redan 2022


Läs mer

Tillsammans kan vi!


Läs mer

Vitsippspriset 2020 går till Anna Persson


Läs mer

Nolgårds förskola behålls!


Läs mer