• Barkarby får VÄRLDENS första självkörande bussar!

  Igår invigdes de självkörande bussarna i Barkarbystaden. Det är Nobina, Järfälla kommun och Stockholms läns landsting som har gjort en unik överenskommelse om kollektivtrafiken.

  Självkörande bussar har tidigare i år provats på en kort sträcka i Kista. Testet avslutades i somras och bussarna flyttades till Barkarbystaden där busslinje 549 idag invigs av stolta politiker.

  Detta ingår i satsningen
  ? Europas första självkörande elektriska bussar i reguljär linjetrafik som på sikt, 2025, ska kunna hämta resenären utanför dörren hemma för transport dörr till dörr.
  ? Kapacitetsstarka eldrivna snabbussar med infrastruktur enligt BRT-standard (Buss Rapid Transfer) mellan Barkarby station, Barkarbystaden och Akalla som ett av de första försöken i Europa och med målbild att bli först i Sverige.
  ? Elektrifiering av övrig busstrafik för en modern, tyst och utsläppsfri kollektivtrafik i Barkarbystaden.
  ? Mobilitetstjänst med pilot av digital SL-biljett med bland annat biljettköp, reseplanering och annat samt även tjänster såsom hyrbil och hyrcykel kopplat till kollektivtrafiken.
  ? Hela kollektivtrafiklösningen kommer på plats tidigt och växer i takt med Barkarbystaden och möjliggör utvecklingen mot världens mest moderna stadstrafik.