• Rapport från Omsorgs o socialnämnden

  Rapport från Omsorgs och socialnämnden i vår kommun
  Vi kan fortfarande glädja oss åt Trygghetsboendet på Burensköldsvägen, som bestämdes och byggdes då alliansen var i majoritet. Då med vår Iréne Langvik i spetsen! Det ger positiva avtryck i verksamheten, och även är ekonomiskt sett bra för vår nämnd. Vi har bara fått lovord av boende, anhöriga och personal. Det är en kristdemokratisk valfråga att bygga ”trygghetsboende” i både Skänninge och Mantorp.

  Det behövs även vanliga lägenheter för äldre som inte orkar bo kvar sina hus, men ändå vill bo kvar i vår kommun. Under året som gått har Aleris tagit över äldreboendet i Mantorp och det har fungerat mycket bra. Boende och anhöriga är nöjda med hur det blev. Vi i kommunen har en del att lära av den privata vården då den fungerar bra! Då alliansen ska komma med sparförslag i nämnden är ett alternativ att lägga ut ett äldreboende till. Vi har gemensamt med majoriteten lagt ut personlig assistans till upphandling, för att spara ett antal mkr. Kr. Det är också anställningsstopp! Förändringar på Folkungagården i Väderstad, en demens-avdelning, samt trygghetsboendeplatser har restaurerats inom äldreboendet. Kungshögahemmet görs om från äldreboende till trygghetsboende! Allt för att få bättre ekonomi, samtidigt som demensboendeplatserna på Slomarps demensboende inte har tillräckligt många platser, för kommunens behov. Senaste året har nämnden planerat för införandet av hemsjukvården i vår kommun. Vi tror at det kommer bli bra för våra medborgare.

  Hemsjukvården gäller alla åldrar. Kan man inte ta sig till vårdcentralen ska det bli hembesök. Vården i hemmet kommer att kosta 100 kr per besök, dock högst 400 kr per år.  Rekryteringen av personal har gått bra. Vården ska starta upp i januari 2014. Men ingen vet ännu hur många patienter det gäller vid uppstarten. Det stora arbetet i nämnden just nu är budget för 2014. Denna mandatperiod är det inte de Kristdemokratiska förslagen som vinner, kan man lätt konstatera. Önskar att det vore många kd-are som ville hjälpa till att föra fram vår ideologi! Där man värnar om de mjuka frågorna o inte satsar så mycket på att bygga i en tid av kris i ekonomin.

  gunvor_granso
  Gunvor Gransö
  ledamot i Omsorgs- och socialnämnden