• Kreativa politikdagar i Västerås

    I början av april samlades omkring 800 kommun- och landstingspolitiker ifrån hela Sverige i Västerås för att delta i den 20:e upplagan av partiets Kommun-och Landstingspolitiska dagar. Flera från vårt partidistrikt var aktiva och deltog i flera seminarier, både som paneldeltagare och aktiva århörare.

    I år var temat ”Välfärdens utmaningar” och det ordnades föreläsningar, seminarier och workshops inom en rad politikområden där deltagarna kunde utbyta kunskap om och diskutera olika utmaningar för välfärden. Kristdemokrater från flera avdelningar i vårt distrikt var på plats och tog del av ett fullmatat program och värdefulla samtal i en kreativ miljö.

    Ebba Busch Thor inledde med begreppet tillit
    Efter välkomsthälsning av kommunalråd Amanda Agestav, landstingsoppositionsråd Malin Gabrielsson och kommun- och Landstingsrådets ordförande Peter Kullgren, tog partiordförande Ebba Busch Thor vid med ett politiskt tal där hon flera gånger återkom till begreppet tillit.
    ”Tillit är en förutsättning för demokrati. För frihet. För att samhället ska hålla samman. Under hela livet behöver vi kunna lita på andra människor. Bekanta och främlingar. Vi behöver också kunna lita på att det offentliga tar ansvar för sina uppgifter. De uppgifter som vi verkligen vill att det gemensamma ska ha ansvar för.” ”När vi är som allra skörast. När vi behöver hjälpen som mest. Då ska samhällets stöd vara som allra bäst”.
    Vidare presenterade hon förslagen om äldreboende för alla över 85 samt om serviceteam för att avlasta sjuksköterskor i vården. Hon avslutade med att betona vikten av en ”värderingsdriven politik som kombinerar frihet med omsorg om våra medmänniskor”. Hela talet finns tillgängligt på partiets hemsida.
    Välfärdsutmaningar utifrån olika perspektiv
    Talen i storplena under fredagen fokuserade på temat välfärdsutmaningar utifrån olika perspektiv. Partiets ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed talade om tillväxt och arbetsmarknad och framförde vikten av att alla får arbeta 100% av sin förmåga. Bland andra medverkade partiets bostadspolitiska talesperson Caroline Szyber och beskrev vikten av att vi i kommunerna arbetar för ett ökat bostadsbyggande. Under förra mandatperioden genomförde Stefan Attefall en rad reformer som bostadsminister och nu gäller det att dra nytta av detta. Emma Henriksson talade utifrån hälso- och sjukvårdens utmaningar.
    Därefter var det fem externa föreläsare som gav sin bild av ämnet. Efter programmet i storplena följde seminarier och workshop på en rad politik- och organisationsområden under både fredagen och lördagen.
    Skolans framtidsutmaningar
    Kommunalråd Lennart Bondeson, Örebro, var moderator i ett seminarium på fredagen om skolans framtidsutmaningar. Anders Ekholm, vice vd för Institutet för framtidsstudier och Johan Ingarö från tankesmedjan Timbro gav också sin bild av ämnet.

    Civila samhället viktigt för integrationen
    Ett annat av seminarierna under fredagen handlade om det civila samhällets roll i framtidens välfärd, en sektor som vi som kristdemokrater ser ofta betonar. Andra partier pratar ibland om privat och offentlig sektor, men glömmer lätt den första, civila sektorn som utgör stommen i ett samhälle och har ett värde i sig. Det civila samhället består av naturliga gemenskaper som familj och vänner, men också intresseföreningar, idrottsklubbar och trossamfund. Staten och kommunen ska inte gå in och styra dessa gemenskaper, däremot ge ett stöd enligt subsidiaritetsprincipen. Tyvärr blev föreläsaren David Lega sjuk och Dan Ericsson, regeringens särskilda utredare för ett stärkt civilsamhälle, fick sköta seminariet på egen hand utifrån ett kristdemokratiskt perspektiv. Han presenterade även sin utredning på ett seminarium i Örebro måndagen den 11 april i ett fullsatt rådhus.
    Fråga din riksdagsledamot
    Ett annat nytt inslag var programpunkten ”Fråga din riksdagsledamot” som löpte parallellt med andra seminarier under lördagen. Där skedde intressanta diskussioner och vår riksdagsledamot Lars-Axel Nordell fick bland annat frågor om teckenspråk och förskolearbete.
    Det nya principprogrammet i praktiken
    Partisekreterare Acko Ankarberg höll i en välbesökt workshop om vårt nya principprogram. Hon utgick från tre områden: kulturpolitik, kollektivtrafik och folkhälsopolitik och deltagarna skulle utifrån detta diskutera och ta fram argument utifrån principprogrammet. Diskussioner fördes utifrån förvaltarskapstanken om vikten av god muséepolitik för att förvalta vårt arv till kommande generationer, en god musikundervisning för att förvalta varje elevs förmåga och den så kallade klassikerlistan. På samma sätt konkretiserades förslag om god kollektivtrafik utifrån jämställdhet och subsidiaritet samt alkoholmissbruk utifrån tankar om att värna utsatta.
    Deltagarna fick öva argumentation utifrån bestämda ståndpunkter och märkte att slutsatserna inte alltid är självklara. Övningarna att använda principprogrammet som argumentation till olika förslag och att vrida och vända på våra värderingar kan med fördel användas i olika samlingar i partiavdelningarna. Kanske kan det vara ett tema på ett styrelsemöte eller en medlemskväll.
    Under dagarna startade kampanjen ”Därför är jag kristdemokrat” på sociala medier och på hemsidan. Fundera ut vad som är ditt svar och använd det när du värvar nya medlemmar.
    Politikutvecklingen fortsätter
    Dagarna avslutades med att partisekreterare Acko Ankarberg summerade strategi 2018. Med sikte inställt på ett regeringsskifte 2018 har partistyrelsen utsett olika utvecklingsgrupper på flera politikområden. Du som medlem kan använda följande mailadresser för att ge inspel till de olika grupperna.
    Miljö – Lars Thunberg, miljo@kristdemokraterna.se
    Vård och omsorgspolitik – Emma Henriksson, social@kristdemokraterna.se
    Ekonomi – Jakob Forssmed, jakob.forssmed@kristdemokraterna.se
    Familjepolitik – Aron Modig, aron.modig@kristdemokraterna.se