• Motion att införa en mobil Asyl- och invandrarhälsa blir ”besvarad”

    Ewa_talarRegionfullmäktige genomförs under hela dagen idag. Årets hittills viktigaste motion, lagd av Ewa Sundkvist och Bo Rudolfsson angående en mobil asyl- och invandrarhälsa, blev just avslagen.

    Idag träffar Asyl- och invandrarhälsan de flesta nyanlända för en första hälsokontroll. Kristdemokraterna vill se ett utökat uppdrag med en mobil verksamhet som regelbundet besöker de nyanlända. Mobilitet, regelbundenhet och rätt kunskap skapar trygghet, bättre kommunikation och förhoppningsvis bättre fysisk och psykisk hälsa för de nyanlända

    -Jag är säker på att ett mobilt team skulle skapa flexibilitet och avlasta på vårdcentralen, säger  Ewa Sundkvist i talarstolen angående hennes och Bo Rudolfssons motion om mobil asyl och invandrarhälsa.

    Läs motionen här nedan:

    Motion till Region Örebro län

    Örebro 29 juni 2015

    Inför en mobil Asyl- och invandrarhälsa

    Inför en mobil Asyl- och invandrarhälsa, likt den mobila distriktssköterskemottagningen, som besöker orter med stora asylboenden för regelbundna träffar med asylsökanden.

    Primärvården ansvarar för att erbjuda alla asylsökande samt vissa nyanlända invandrare hälsoundersökning i enlighet med Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2011:11/SOSFS 2013:25).

    Hälsoundersökningen har i syfte att ge en allmän orientering i Sveriges hälso- och sjukvård, upplysa om hälsofrågor och att upptäcka personer som är i behov av vård eller smittskyddsåtgärder.

    Detta sker främst genom Asyl- och invandrarhälsan som finns i Lindesberg, Örebro samt på mottagningar i vårdcentralerna i Hallsberg, Laxå och Askersund.

    I flera av regionens kommuner finns asylboenden som mottar stort antal av nyanlända asylsökande. Asyl- och invandrarhälsan har här en viktig uppgift, och gör ett bra jobb, men det behövs mer. Många av de nyanlända har olika besvär och behöver ibland enklare stöd än vård vid en vårdcentral.

    Det skapar frustration hos asylsökanden och är en tids- och personalkrävande process, och all personal på vårdcentralerna har inte särskild utbildning för kontakt med asylsökande. Därför bör regionen införa en mobil Asyl- och invandrarhälsa, likt den mobila distriktssköterskemottagningen, som besöker orter med stora asylboenden för att regelbundet träffa asylsökande. Då kan de asylsökande få en trygghet i att de får hjälp och stöd regelbundet anpassad särskilt efter deras behov. Detta bör även avlasta vårdcentralerna, som får mer tid till inbokade patienter.

    Med hänvisning till ovanstående föreslås regionfullmäktige besluta

    • att Region Örebro län inför en mobil Asyl- och invandrarhälsa som regelbundet besöker orter med stora asylboenden.För Kristdemokraternas fullmäktigegrupp

     

    Ewa Sundkvist                                                             Bo Rudolfsson