• Debatt i NA: Det måste vara lättare för folk att nå vårdcentralerna

    Ewa-S

    Ewa Sundkvist Oppositionslandstingsråd i ÖLL

    Det måste vara lättare för folk att nå vårdcentralerna

    De allra flesta tycker att sjukvården är mycket viktig, men däremot tycker många att landstinget är ointressant. Men det är landstinget som ansvarar för sjukvården och utvecklingsfrågor för länet.

    Och under 96 år har Socialdemokraterna styrt Örebro läns landsting. Det är dags för maktskifte. När man blir sjuk ska man veta att det är enkelt att få vård. Därför vill vi göra det enklare att nå fram till vårdcentralen. Ett sätt är att låta telefonerna vara öppna hela dagen och skippa knappeländet. Det är stressande för både patienter och personal och veta att telefontiderna är slut redan strax efter klockan sju på morgonen.

    Att minska köerna och öka tillgängligheten måste ha högsta prioritet och det är ett stort problem i vårt landsting. Det gäller att använda resurserna rätt. Det var ett bra initiativ i somras då andra grupper kom in i vården med tvätt av sängar och annat arbete som inte kräver sjukvårdsutbildning.

    Redan 2005 motionerade Kristdemokraterna om äldrevårdcentral. Det behöver inte vara en egen vårdcent-ral, men med en särskild del eller som i Region Skåne med egen ingång. Det behöver finnas fler och mer flexibla vårdcent-raler i Örebro, både mindre och de som kan utvecklas till närsjukvård. Men tyvärr har det saknats politisk vilja att öppna upp för fler utförare.

    Vårdgarantin måste gälla inom psykiatrin och Bup (Barn och ungdomspsykiatrin) och det ska vara lätt att ringa och nå psykiatrin. När det gäller unga behövs förstärkt samverkan med kommuner och skolhälsovård och Bup. Men depressioner är vanliga även bland äldre, tyvärr uppmärksammas inte de på samma sätt.

    Att arbeta på en akutmottagning är svårt och stressande och därför menar vi att akutmottagningarna ska bemannas av specialister i akutsjukvård, som har erfarenhet och kunskap att snabbt kunna avgöra patientens behov.
    Grunden för den goda hälsan börjar redan i barnaåren, och en stor del av det förebyggande hälsoarbetet läggs där. Familjen, oavsett hur den ser ut, är det lilla sammanhanget där värderingar ges, fostran till empati och hur man ska fungera socialt.

    Det är där som anknytning, kärlek och trygghet är som viktigast och det ger effekter resten av livet. Nu vet vi att ingen familj är perfekt och många barnmorskor menar att de redan på mödrahälsovården kan ana vilka barn och familjer som behöver särskilt stöd. Därför anser vi att föräldragrupper är viktiga.
    I Örebro län går bara en tredjedel av blivande/nyblivna föräldrar till föräldragrupperna. Det kan vara ganska allvarligt eftersom det handlar om förberedelser av föräldraskap och ansvar.

    Vi vill utveckla
    familjecent-ralerna för barn upp till 18 år och att varje familj ska garanteras tillgång till familjecentraler. Därför behövs det också en länsövergripande samordnare för familjecentralerna.
    Vi vill införa barnskyddsteam vid USÖ för att upptäcka och förebygga skador och vanvård hos barn. Vi vill att det ska startas fler platser, som Gryningen i Karlskoga, för barn och föräldrar där det finns anknytningsproblem.

    Vi vill att familjerådgivningen ska ge alla blivande/nya föräldrar två besök. Och att ”separationsteam” erbjuds i samband med separation och skilsmässa.
    Kulturen har en stor utvecklingspotential, den är hälsobringande och skapar sammanhållning samtidigt som den kan fungera som en magnet för länet.

    En långsiktig hållbar utveckling för hela länet är avgörande för att behålla och utveckla välfärdssystemet för alla invånare. Det kräver en väl utbyggd kollektivtrafik med bland annat en länspendel med flera tågstopp. Det kräver också ett bra företagarklimat i länets kommuner, så att nya företag kan etablera sig som ger arbete och skatteintäkter till välfärden.

    Kristdemokraternas toppkandidater i länet
    Ewa Sundkvist, Örebro
    Bo Rudolfsson, Laxå
    Urban Svensson, Örebro
    Anne-Marie Nilsson, Lekeberg