• Pressmeddelande: Viktigt med tidiga insatser för föräldra- och barnrelationen

    I Karlskoga samarbetar Region Örebro län och kommunen i en mycket bra verksamhet kallad Gryningen. Gryningen arbetar med familjer där det finns problematik i anknytningen mellan föräldrar och barn.Ewa linkedin

    Det man kan ana är att det finns samma problematik i övriga länet men hitintills finns det dessvärre ingen liknande verksamhet.

    Kristdemokraterna väckte därför en motion till Landstingsfullmäktige i maj 2014 för att undersöka och utreda hur det förhöll sig i övriga länet och om det behövdes fler ”Gryningar”. Motionen, skriven av Ewa Sundkvist och Bo Rudolfsson (KD), bifölls och en undersökning startades för att se om det fanns behov av liknande verksamhet i övriga länet.

    Nu är redovisningen genomförd, och den visar att det saknas en tydlig vårdkedja och strategi för arbetet kring de små barnen och deras föräldrar vid anknytningsproblematik.

    – Jag är väldigt glad över att utredningen är gjord. Den visar också det vi befarade när vi väckte motionen, att stödet var ojämt fördelat i länet. Det blir också tydligt att olika verksamheters uppdrag begränsar möjligheterna till att snabbt ge barnen i riskgrupperna och deras familjer det stöd de behöver, menar Sundkvist.

    Utredningen ger förslaget att Region Örebro län ska starta diskussion med länets kommuner kring behovet av- och eventuellt skapande av en behandlingsenhet/identifierat team som ska arbeta med samspels- och anknytningsproblematik i respektive länsdel. Förslagsvis kan diskussionen föras inom Norra, Södra och Örebros närsjukvårdsområdens samverkan med kommunerna.

    – Denna grupp barn riskerar att hamna mellan stolarna och påverkas av gränsdragningar mellan verksamheter, då svårigheterna inte låter sig beskrivas enkelt som till exempel psykosociala eller psykiatriska. Nu är viktigt att kommunerna tar frågan på allvar och tillsammans med Regionen arbetar för en lösning som gagnar barnen, avslutar Sundkvist.