• Kosten på våra äldreboende

    Svar Till Eva Kullenberg.

     

    Tack för din debattartikel angående kosten till våra gamla. Jag är helt enig i dina åsikter om kostens betydelse för vår hälsa, både för det fysiska och det psykiska välmåendet.

    Kostens kvalité –vilka råvaror som används, kostens mak, konsistens, färg och doft men också måltidsgemenskapen är av stor betydelse för hungern och matlusten.

    Du har kanske rätt i att vi skulle behöva ett kostpolitiskt program där vi tar det övergripande ansvaret för hur vi vill att maten ska vara, om vi vill att den ska vara ekologisk, hur mycket den får kosta, om kostsektionen ska ha en mera central och självständig roll osv.

    Maten är ofta på agendan på SN:s möten och förvaltningen jobbar på olika sätt för att förbättra maten och måltiden för den enskilde och så sent som den 6:e februari infördes en ny kostordning.

    Man införde flera mellanmål och man tillförde flera alternativ till kvälls och nattmål.

    Bl.a. infördes ett förmiddagsfika bestående av kaffe och skorpa.

    Sen går det ett stort mediadrev att vi drar in smöret till skorpan! Vilket smör?

    Tala om storm i ett vattenglas!

    Nu har ju detta resulterat i att man får smör till skorpan som ytterligare bonus och det är ju bra, men sanningen är den att det hela tiden har varit tillåtet för våra vårdboenden att servera smör till skorpan även om det inte står i kostpärmen.

    Även om vi inte har ett kostpolitiskt program i Ängelholm Eva Kullenberg, så finns det personer med relevant kunskap i diet o kost och de äldres behov av god och näringsriktig mat både när man är frisk eller lider av olika åkommor. Dessa har arbetat fram riktlinjer och program för att säkerställa att den enskilde får näringsriktig och god mat och flera projekt och program är på gång. Den goda måltiden är en angelägenhet för oss alla.

     

    Katarina Nilsson

    Ledamot i socialnämnden (Kd)