• Trädgårdar för alla sinnen

     

    Att bli gammal och beroende av främmande människors händer för att klara sin vardag och att kanske få lämna ett älskat hem och en kär trädgård för att flytta in i ett äldreboende är en omställning i livet som inte är så enkel. Att flytta från ett stort hus eller lägenhet till en privat sfär på cirka 30 m2 är en stor förändring och det krävs en stor lyhördhet från dem som servar i det nya hemmet för att den enskilde ska känna sig hemma.

    Personalen är självklart den viktigaste resursen i ett äldreboende.

    Att få god, smakrik, nylagad och gärna kaloririk mat serverad vackert hör också till faktorer som är viktiga för trivseln.

    Det har också stor betydelse att få delta i aktiviteter och dagligen ha möjlighet att komma utanför dörren. Att då få gå ut i en trädgård där alla sinnena blir stimulerade hör till självklara  guldkanter som borde finnas på alla äldreboende. En trädgård där man ska kunna vila ögonen på växande blommor och fladdrande fjärilar, känna dofter av t.ex. lavendel och schersmin, lyssna till vattenspel och fågelkvitter, känna smaken av solvarma äpplen och smultron och efter förmåga få vara delaktig i ”trädgårdsarbetet”.

    I en trädgård för äldre borde också finnas träningsredskap eller naturliga möjligheter för att träna balans, vilket är viktigt för att förebygga fallolyckor.

    Efter ett förslag från Ängelholms demensförening har socialnämnden gett tekniska kontoret i uppdrag att se över trädgårdsmiljöerna på våra demensboenden. Mycket bra och jag hoppas att man sen går vidare med trädgårdarna till alla våra äldreboende. En kostnadsfråga och måste kanske få ta ett par tre år, men som kristdemokratisk ledamot i socialnämnden ser jag det som självklart att den som flyttar till sitt förmodligen sista hem ska ha det gott och känna trivsel och få stimulans till ett så aktivt liv som möjligt.

    Katarina Nilsson