• Århundrades satsning på barn och unga välkomnas till Dalarna

    Barn och unga kan snart få ett fritidskort att betala sina fritidsaktiviteter med. Detta i och med en ny och unik regeringsreform. Region Dalarna är en av remissinstanserna, och självklart ställer vi oss positiva till förslaget. Ett fritidskort kan göra stor skillnad för Dalarnas barnfamiljer, stärka folkhälsan och samtidigt gynna föreningslivet i länet.

    Kristdemokraterna har länge drivit frågan om ett fritidskort laddat med ekonomiskt stöd för deltagande i kulturskolan, idrottsföreningar och andra organisationer. Enligt det förslag som nu är ute på remiss ska kortet införas om ett år och lämnas till barn och unga i åldrarna 8–16 år.

    Syftet är att främja en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra. Detta som en del i det förebyggande arbetet mot ensamhet och psykisk ohälsa, men även mot stillasittande och övervikt. Fritidskortet kan alltså liknas vid ett friskvårdsbidrag.

    Förutom fysisk aktivitet kan kortet även leda till social samvaro där goda förebilder finns, liksom möjligheten att utveckla självkänsla, självförtroende och känsla av meningsfullhet. Allt detta främjar folkhälsan, men det stärker även integrationen och demokratin.

    Civilsamhällets insatser för våra barn och unga är på många sätt ovärderliga, och verksamheterna bygger ofta på ideella krafter. Flera av våra föreningar kämpar dock. Här kan ett fritidskort, genom ett ökat deltagarantal, stötta upp och bidra till den regionala utvecklingen.

    Alla barn föreslås erhålla 500 kronor per år, och barn i familjer med bostadsbidrag ytterligare 2 000 kronor. Detta eftersom vi vet att plånboken i många fall avgör barns fritidsmöjligheter, och att barn ofta tar eget ansvar för hushållskassan genom att avstå från aktiviteter.

    I Dalarna finns ungefär 4 500 barnfamiljer som får bostadsbidrag. För dessa kan ett fritidskort ha avgörande betydelse och göra så att barnen kan fortsätta med fotbollen eller dansen. Till skillnad från exempelvis barnbidraget konkurrerar fritidskortet inte med annat – pengarna går direkt till utförarna av barnens fritidsaktiviteter.

    Vi tror att fritidskortet, som blir en av regeringens största reformer, kan göra mycket gott för Dalarna. Alla ska kunna få ta del av det rika utbud vi har av friluftsliv, idrott och kultur – och fler deltagare gynnar även föreningarna. Därför är det med stor glädje vi välkomnar detta.

    Birgitta Sacrédeus (KD), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Dalarna

    Carin Malm (KD), ordförande i folkrörelseberedningen, Region Dalarna