• Förstatliga sjukvården – om subsidiaritetsprincipen tillåter

    Kristdemokraterna har länge drivit frågan om att förstatliga vården, och nyligen gav regeringen en kommitté i uppdrag att utreda ett delvis eller helt statligt huvudmannaskap. Århundradets vårdreform närmar sig, men för att den ska lyckas måste subsidiaritetsprincipen hållas högt.

    Det finns skäl att utreda ett förstatligande. Vården har länge brottats med låg tillgänglighet, långa vårdköer och regionala skillnader. Förmodligen kan en del av problemen förklaras av vårt föråldrade vårdsystem och att 21 olika regioner delar på ansvaret.

    Att staten bör ta över hela ansvaret för vården är dock ytterst tveksamt. Subsidiaritetsprincipen är en av Kristdemokraternas grunder och måste även vara grunden för stundande vårdreformer. Enligt principen ska en uppgift fullgöras på lägsta möjliga ändamålsenliga nivå, och den överordnade gemenskapen ska stödja den mindre att fullgöra sin uppgift. I bedömningen om vad som är ändamålsenligt måste hänsyn tas även till hur regionerna främjar regionala intressen och lokal demokrati.

    Staten ska garantera en jämlik vård i landet, men beslut bör fattas på lägsta mest effektiva nivå. Det handlar om att ha rätt makt på rätt plats. Förstatliga vården, men enbart i den utsträckning som subsidiaritetsprincipen tillåter.

    Läs debattartikeln här: https://www.falukuriren.se/2023-08-10/forstatliga-varden-om-subsidiaritetsprincipen-tillater?fbclid=IwAR3WXOf9awtLYtfY43h8nPMqZyY-jvmrnzIzcGrLX6scUgpkITchLEkztpE