• Vi driver på den gröna omställningen

    Sverige ska bli grönare och rikare och vi måste vända klimatångest till klimathopp. Vi Kristdemokrater arbetar med stort fokus för att accelerera den gröna industriella omställningen! Att svenska företag lyckas med sin omställning är avgörande för svenska skatteintäkter, jobb och tillväxt. Utsläppen från industrin måste också minska för att Sverige ska nå sina klimatmål. En viktig del av detta arbete är att minska regelkrångel och långa beslutsprocesser för företagen.

    Staten tar ett större ansvar i den gröna omställningen för att se till att det finns goda förutsättningar för investeringar i grön industriell omställning i Sverige. Därför inrättas nu ett så kallat ”grönt accelerationskontor” med två industrisamordnare. Kontoret ska bland annat skynda på tillståndsprocesser som behöver bli tidsatta och mer effektiva, upptäcka flaskhalsar och föreslå lagändringar. Tempot i Sveriges beslutsprocesser ska ökas, för att underlätta företagsinvesteringar som gör Sverige både grönare och rikare. Accelerationskontoret ska utgöra en tydlig ingång för grön industri, investerare och lokala myndigheter och arbeta aktivt för att främja en ökad koordinering mellan aktörerna som deltar i samhällsomvandlingen. De ska utveckla lösningsförslag på målkonflikter och risker som uppstår till följd av industriomställningen samt proaktivt initiera åtgärder innan sådana problem uppstår samt analysera olika finansieringsformer, på nationell nivå och EU-nivå för en mer effektiv användning av dessa medel.

    Då svensk ekonomi ser ut att ljusna kan vi räkna med att snart gå in en period av tillväxt. Då är den gröna omställningen mycket viktig. Vi behöver bli bättre på att locka hit gröna företag och investeringar. Då duger inte långa tillståndsprocesser och andra hinder som gör att Sverige kan hamna i bakvattnet. Investeringsklimatet för både svenska och utländska företag i hela Sverige ska vara attraktivt och konkurrenskraftigt. En nära samverkan mellan myndigheter, effektivare tillståndsprocesser och bättre tillgång till internationellt tillväxtkapital bidrar till att skapa goda förutsättningar för företag att växa i Sverige. I förlängningen bidrar det även till EU:s mål för grön och digital omställning.

    Med fokus på att accelerera den gröna industriella omställningen, det är så vi vänder klimatångest till klimathopp.

    Lili André (KD), Riksdagsledamot

    Jennie Forsblom (KD), Regionråd