Skola med fart och fläkt fick kändisbesök

Skola med fart och fläkt fick kändisbesök

Efter en turbulent höst på Hagabodaskolan har nu rektorn Axel Fischer gjort en del förändringar. En av dessa är att eleverna ska få träningspass innan lektionerna. Detta gjorde Andreas Carlson (KD), riksdagsledamot, så nyfiken att han begav sig till skolan i torsdags.

Riksdagsledamoten Andreas Carlson (KD) gör regelbundna besök i skola och näringsliv. Nu hade turen kommit till Habo. Under förmiddagen besökte han och kommunalråd Hans Jarstig Habo rostfria, som blev Årets företagare i kommunen. Efter en rundvisning och diskussioner kring näringslivsfrågor begav de två sig vidare mot Hagabodaskolan – där de är i uppstarten med att införa mer fysisk aktivitet för eleverna. Andreas tycker detta är spännande eftersom han anser att det är en viktig fråga:

— Detta är ett vinnande koncept som ger en lugnare miljö i hela samhället. Barnen får såväl springa av sig som att de återfår ny energi. Det är något vi inom Kristdemokraterna verkligen försöker driva, därför känns det bra att få träffa en engagerad rektor som är passionerad över att få in mer idrottsverksamhet i skolan.

Hälsa- och miljöprofil

Riksdagsledamoten tar även upp det faktum att fysisk träning kan hjälpa psykisk ohälsa.

— Det är många elever som mår dåligt och känner stor press – dessa vill vi hjälpa. Vi vet också att de som har koncentrationssvårigheter får bättre studieresultat efter att de fått vara uppe och röra på sig ett tag innan.

Hagabodaskolans rektorn Axel Fischer vill verkligen satsa på idén.

— Låg- och mellanstadiet har redan kommit igång två gånger i veckan i 50 minuter och nu är det högstadiets tur. Kopplingen mellan elevers välbefinnande och fysisk aktivitet är tydlig. Jag vill definitivt ha en hälsa- och miljöprofil på vår skola. Genom att sticka blir det dessutom lättare att rekrytera och nu när vi har fräscha nya lokaler blir det också en draghjälp.

Nyttigt för alla

I mars ska de en idrottslärare från Smålandstena, där de redan arbetar med att införa mer fysisk aktivitet för eleverna sedan i höstas, besöka Hagabodaskolan. De ska visa hur de jobbar och ge en känsla för hur det är. Axel önskar att alla skolor i kommunen ska få ökad fysisk aktivitet på sina scheman.

— Vi behöver skapa bättre förutsättningar för alla elever – oavsett ålder. Då behövs det en organisation som tror på det. Det räcker inte med en eldsjäl, annars dör projektet ut när den personen slutar. Min dröm är att det blir obligatoriskt med 30 minuters träningspass under alla de dagar som eleverna inte har idrott. Det ger även en friskare lärarkår.

Riksdagsledamot utmanar elever på pingis

Fakta: Varför träningspass innan lektioner?

När Axel var på en utbildning på QV-center i november presenterades Bunkefloprojektet – e..

Fakta: Varför träningspass innan lektioner?

När Axel var på en utbildning på QV-center i november presenterades Bunkefloprojektet – ett samverkansprojekt mellan skola, idrottsförening och forskning – som grundar sig på att framför allt tjejer fick bentäthet efter mer fysisk träning och samtliga elever bättre studieresultat. Efter att rektorn och skolans idrottslärare pratats vid kände de att de också ville testa detta. Axel har redan börjat genom att ta några småsteg i samband med invigningen av de nya lokalerna i januari. Det första steget var att tydliggöra förste lärarnas uppgifter. Nummer två var att införa start- och slutblock på lektionerna. Detta innebär att eleverna bjuds in till lektioner i lugn och ro, får koll på vad som ska göras och skapar en bra rutin. Nu är han redo för steg tre – att införa mer fysisk aktivitet på schemat.

<img src=”http://sifomedia.tidningsnatet.se/1/tidningsnatet/123645@TopRight?XE&Sajt=jonkopingsposten.se&Sektion=Nyheter&Grupp1=tidningsnatet&Grupp2=hlp&XE” border=”0″ alt=”” />