KD valt ny ordförande

Thomas Nielsen ny ordförande för KD
Kristdemokraterna var samlade till årsmöte på restaurang Stationen, Habo blev det en god samling där Stina Sinclair, Jönköping berättade om EU viktiga roll och varför vi ska fokusera inför EU valet i juni. Det är många som inte har vetskap om att det blir val i år till EU och det är vår uppgift att prata med en och en om EU roll och påverkan.

Ragnwald Ahlnér valdes att leda förhandlingarna.
Till ny ordförande valdes Thomas Nielsen,
övriga styrelse valdes Mia Alfredsson, Gunnar Adolfsson, Harald Jonsson, Zeljka Axelsson, Sten Unnerud, Karin Hultberg.
Ombud till stämmorna blev Mia Alfredsson, Jan Lenhammar, Thomas Nielsen, Karin Hultberg, Samuel Anefur.
KDS bildades för 60 år sedan och en lokalavdelning bildades i Habo 24 augusti 1964. Kristdemokraterana i Habo kommer att uppmärksamma detta under året. Thomas Nielsen blir den tionde ordföranden under alla dessa år.

 

Zeljka, 37, – en av få nya i fullmäktige i Habo: ”Jag vill kunna påverka nu”

Jönköpings Posten har en bra artikel om Zeljka.

2 oktober 2022 08:00

Nio nya namn återfinns i framröstade kommunfullmäktige i Habo kommun. Ett av nytillskotten är Zeljka Axelsson (KD) som med sina 37 år också är en av de yngsta politikerna i församlingen.

– Jag känner att jag vill kunna påverka nu och inte sen, när man blir äldre, säger hon.t ext: Daniel Henriksson

Zeljka Axelsson (KD), 37, blir en av de yngsta i kommunfullmäktige i Habo kommun.

Mandaten är fördelade, invånarna i Habo kommun har sagt sitt. Nästa månad tillträder nya kommunfullmäktige efter valet 2022. Men, visar det sig, endast 9 av 35 ledamöter är nykomlingar. Fyra invalda har tidigare varit ersättare.

För Zeljka Axelsson, placeringskoordinator på Iris utvecklingscenter i Mullsjö, har allting gått väldigt snabbt. Hon tog steget in i politiken vid ett årsmöte för KD för knappt två sedan och sitter nu i såväl partistyrelsen lokalt i Habo och i partidistriktstyrelsen. Nu blir hon alltså ledamot i kommunfullmäktige.

– Jag har alltid haft ett brinnande intresse för människor och samhälle. Nu har jag två barn som är lite större (sex och åtta år) och jag kände att det är nu jag ska gå in, nu har jag lite mer utrymme, säger Zeljka Axelsson.

Hon har även hunnit att gå in som ersättare i barn- och utbildningsnämnden under slutdelen av mandatperioden. Nu är ambitionen att bli ordinarie ledamot där.
 Skola och barnomsorg är den brinnande frågan som jag känner att jag kan tillföra något för att jag själv är i den situationen. Det ligger väl varmast om hjärtat, säger hon.
Medelåldern i nya kommunfullmäktige är 53,8 år. Endast fyra ledamöter är under 40 år, varav en är just Zeljka Axelsson. Hon hade gärna sett fler jämnåriga i politiken.

– Det är väl bra att vi åtminstone är fyra under 40 år. Det behövs ju så klart yngre personer i politiken, det är verkligen sanningen. Då kan man både påverka och se saker från ett annat håll. Det är viktigt med olika åldrar, olika kön och så vidare, säger hon.
Vad kommer det sig att det är så få i din ålder eller yngre som engagerar sig politiskt?
– Jag tänker att det är tid, att få vardagspusslet att gå ihop med jobb och barn- och föräldralivet. Jag har en fantastisk man som stöttar mig i det här och så vill jag också tacka mina partikollegor i Habo som gör att det funkar så bra och att jag fått upp intresset för politik, säger Zeljka Axelsson.

 

Olycksdrabbad väg finns inte med i åtgärdsplan: ”195:an behöver åtgärdas snarast.

En otroligt intressant fredag tillsammans med Magnus Jacobsson (KD) 2:e vice ordförande i riksdagens trafikutskott. Besök på G. Claessons Transport AB där Christer Claesson tog emot oss och Omnibusslinjen Habo Hjo där vi träffade familjen Carlstein. Transportnäringens utmaningar diskuterades.
På eftermiddagen lades fokus på den hårt trafikerade och olycksdrabbade väg 195. Givande samtal med räddningstjänsten, NTF och KD:s representant i TIM-nämnden Arnold Carlsson. För KD i Habo tillsammans med Alliansen är detta en högst prioriterad fråga.

Bygg om och bredda 195:an

 

Jan Lenhammar, vår ordförande i Habo

HÄR PRESENTERAR SIG VÅR NYA
PARTIAVDELNINGSORDFÖRANDE:

Bor i Habo sedan 1979.
Vem är jag?
Jag är egenföretagare, utbildad programmerare och arbetar med industriautomation. Uppvuxen i Västervik, bor tillsammans med min fru, två katter och en herrans massa akvariefiskar. Våra tre barn, alla tjejer, har flyttat ut och lever sina egna liv. Har även begåvats med ett barnbarn, en liten Maya.
På fritiden kan ni hitta mig ute i skogen på nån orienteringstävling, ja om jag inte är skadad, vilket händer då och då. Ibland går jag ner till min källare och bygger på min tåganläggning, den är som samhället i verkligheten, vill aldrig bli färdig.
Politik
Det var en tillfällighet att jag hamnade i politiken, och i rätt parti. Jag känner att jag vill vara med och påverka samhället. Jag måste säga att det är för mig som en helt ny värld. Men oerhört kul att få vara med.
I Habo sitter jag som 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige samt som ordinarie ledamot i byggnadsnämnden.
Jag har kanske inte gjort några större avtryck än, men det blev lite kalabalik då jag skulle väljas in som 2:e vice i fullmäktige. Lokalpressen skrev lite om det.
I byggnadsnämnden har jag fått argumentera för mina förslag till beslut, ibland har övriga gått på min linje, ibland inte.
Jag är intresserad av energi-, industri-, kommunikationsfrågor. Men även rättvisefrågor. En frågeställning som på sitt sätt är en kombination av föregående är just fenomenet ”Mobilt Bank-ID” där hela infrastrukturen i samhället måste fungera samtidigt som ansvaret läggs på den enskilde att skaffa både kunskap och prylar, annars kommer du inte åt dina egna besparingar.
Något mer? -> Hur gammal jag är?
Tja, jag brukar säga att ålder och pengar på banken är bara siffror på ett papper.
Bli medlem i KD du också!

Vitsippspriset 2020

Kristdemokraterna i Habo delade ut Vitsippspriset 2020 till Coronahjälpen i Habo. Värdiga mottagare och ett exempel på vad det civila samhället kan bidra med 2020

 

Årsmöte 17 februari

Kristdemokraterna i Habo har årsmöte 17 feb. kl. 18.00
Riksdagsledamot Acko Ankarberg Johansson kommer att besöka flera verksamheter inom sociala områden tillsammans med Hans Jarstig kommunalråd. Acko är ordf.i socialutskottet.i riksdagen och kommer också att medverka vid årsmötet.
Årsmötet är förlagt till Dream logistics Habo som är ett framgångsrikt och snabbväxande företag i Habo.