Jönköpings Posten har en bra artikel om Zeljka.
2 oktober 2022 08:00
Nio nya namn återfinns i framröstade kommunfullmäktige i Habo kommun. Ett av nytillskotten är Zeljka Axelsson (KD) som med sina 37 år också är en av de yngsta politikerna i församlingen.
– Jag känner att jag vill kunna påverka nu och inte sen, när man blir äldre, säger hon.t ext: Daniel Henriksson
Zeljka Axelsson (KD), 37, blir en av de yngsta i kommunfullmäktige i Habo kommun.
Mandaten är fördelade, invånarna i Habo kommun har sagt sitt. Nästa månad tillträder nya kommunfullmäktige efter valet 2022. Men, visar det sig, endast 9 av 35 ledamöter är nykomlingar. Fyra invalda har tidigare varit ersättare.
För Zeljka Axelsson, placeringskoordinator på Iris utvecklingscenter i Mullsjö, har allting gått väldigt snabbt. Hon tog steget in i politiken vid ett årsmöte för KD för knappt två sedan och sitter nu i såväl partistyrelsen lokalt i Habo och i partidistriktstyrelsen. Nu blir hon alltså ledamot i kommunfullmäktige.
– Jag har alltid haft ett brinnande intresse för människor och samhälle. Nu har jag två barn som är lite större (sex och åtta år) och jag kände att det är nu jag ska gå in, nu har jag lite mer utrymme, säger Zeljka Axelsson.
Hon har även hunnit att gå in som ersättare i barn- och utbildningsnämnden under slutdelen av mandatperioden. Nu är ambitionen att bli ordinarie ledamot där.
– Skola och barnomsorg är den brinnande frågan som jag känner att jag kan tillföra något för att jag själv är i den situationen. Det ligger väl varmast om hjärtat, säger hon.
Medelåldern i nya kommunfullmäktige är 53,8 år. Endast fyra ledamöter är under 40 år, varav en är just Zeljka Axelsson. Hon hade gärna sett fler jämnåriga i politiken.
– Det är väl bra att vi åtminstone är fyra under 40 år. Det behövs ju så klart yngre personer i politiken, det är verkligen sanningen. Då kan man både påverka och se saker från ett annat håll. Det är viktigt med olika åldrar, olika kön och så vidare, säger hon.
Vad kommer det sig att det är så få i din ålder eller yngre som engagerar sig politiskt?
– Jag tänker att det är tid, att få vardagspusslet att gå ihop med jobb och barn- och föräldralivet. Jag har en fantastisk man som stöttar mig i det här och så vill jag också tacka mina partikollegor i Habo som gör att det funkar så bra och att jag fått upp intresset för politik, säger Zeljka Axelsson.
Äldst i nya kommunfullmäktige är Ewa Wettebring (S) med sina 72 år. Hon har valts in i Habo kommuns högst beslutande organ för fjärde gången.
– Jag känner att jag vill vara med och förbättra med det man kan och så är jag intresserad av samhällsfrågor, säger hon.
FAKTA De fick flest personröster
Sju kandidater klarade spärren för personval i kommunvalet i Habo kommun. Det vill säga att de fått minst 5 procent av partiets röster och att partiet har fått mandat som kandidaten kan ta i anspråk. Samtliga kandidater låg emellertid så högt på respektive vallista att de kommit in i kommunfullmäktige i alla fall, utan personvalet. Det som anges är antalet personröster och i parentes andel röster i respektive parti.
- Susanne Wahlström (M): 236(11,26%)
• Gunnar Pettersson (S):166 (7,82%) - Olle Moln Teike (SD): 135(11,79%)
- Hans Jarstig (KD): 97(8,99%)
- Morgan Malmborg (HD): 96(29,00%)
- Karin Hultberg (KD):57(5,28%)
• Helena Persson (C): 55 (10,40%)
Ewa Wettebring, som alltså gav sig in i politiken i 60-årsåldern, uppger att hon gärna hade gjort det tidigare. Men familjelivet med små barn och en make som jobbade skift förhindrade detta. Hon har ett konkret förslag på hur man skulle kunna underlätta för politikintresserade småbarnsföräldrar.
– Jag tycker att man ska hålla kommunfullmäktige på dagtid, som man gör i flera andra kommuner. Det skulle kunna få fler yngre att ha tid och ork att engagera sig politiskt. Man får ersättning för förlorad arbetsinkomst och behöver då inte heller lägga lika mycket tid på kvällstid på politiken.
Ewa Wettebring har under den här mandatperioden suttit som 1:e vice ordförande i fritids- och kulturnämnden, något hon skulle vilja fortsätta med om frågan blir aktuell. Det är det området tillsammans med skolfrågor som driver henne mest.
Faktum är att även Ewa Wettebring tillhör en minoritetsgrupp, då endast fyra av ledamöterna i nya kommunfullmäktige är 65 år eller eller, det vill säga i pensionsålder.
– Jag har sagt att det här blir min sista mandatperiod, men vi får ser hur pigg man är och om man är fortsatt intresserad vid nästa val, säger hon.
Ingen politiker blev invald i kommunfullmäktige via personröster. Den som fick flest kryss var Susanne Wahlström (M), 236 stycken. Mest kryssad sett till andel röster i partiet var Morgan Malmborg, gruppledare för Habodemokraterna med 96 personröster.
I nya kommunfullmäktige är 15 kvinnor och 2o män. Mest skevt könsmässigt är det i Sverigedemokraterna där endast en av fem ledamöter är kvinna.