• Klassresan baklänges

    I valrörelsens slutspurt 1998 skrev jag denna insändare som lyfter fram vikten av solidaritet i samhället.

    Klassresan baklänges

    Jag tror att det är nyttigt för en politiker att byta perspektiv ibland. Det är så lätt att vaggas in i en tro att allt står väl till i denna den bästa av världar. Jag har gjort en klassresa, fast åt motsatt håll, och när man betraktar vårt samhälle ur ekonomiskt underläge blir inte bilden så idyllisk längre. Härifrån ser man hur klyftorna åter ökar. Det tycks rentav som att vi är på väg tillbaka till den gamla onda tiden då medborgarrätt hette pengar.

    Maskorna i det sociala skyddsnätet blir allt glesare. Ersättningsnivån ligger numera på 80% av inkomsten, hur nu det ska kunna täcka ens baskostnaderna. Sett ur det perspektivet är moderaternas förslag om att sänka a-kassan till 75% förfärande, särskilt i kombination med de sociala konsekvenserna av deras oerhörda skattesänkningar.

    Socialdemokraterna, som pratar så vackert om solidaritet och välfärd, gör ont värre med sina höjningar av egenavgifterna. Dessa använde de som en djupt orättfärdig smygskatt som slog allra hårdast mot de fattigaste – både direkt i plånboken och indirekt genom att kommunerna blev snuvade på skatteintäkter att bedriva skola, vård och omsorg med. Samtidigt sänker de skatterna för de rikaste! Som grädden på moset kommer centerpartiet och folkpartiet med löften om att sälja ut strandskyddet (och därmed allemansrätten) till högstbjudande.

    Kristdemokraternas ekonomiska politik bygger på en social och ekologisk marknadsekonomi. Vårt alternativ är att höja grundavdraget, vilket direkt gynnar låginkomsttagarna. Vi vill även ha en skatteväxling – minskade arbetskraftskostnader och högre kostnader för miljöpåverkande verksamhet. Kontraproduktiva skatter, som fastighetsskatt och dubbelbeskattning på riskkapital, ska bort.

    Vi kristdemokrater vill stå för en politik för både frihet och trygghet. Med vårt budgetförslag skapas det förutsättningar för nya arbetstillfällen och ett socialt skyddsnät, samtidigt som vi satsar extra resurser på vården, skolan och omsorgen. Det är inte konstigt att Alliansen för arbete utsåg kristdemokraterna till tredje bästa partival för arbetslösa – hästlängder före socialdemokraterna!

    Håkan Johansson