• Föreningsmomsen handlar om mer än krångel

  Våren 2012 drev Kristdemokraterna Värnamo ett föreningsupprop mot föreningsmomsen. Jag skrev två insändare i samband med det. Detta är den andra.

  Här finns den första:
  [Stoppa föreningsmomsen nu!]

  Föreningsmomsen handlar om mer än krångel

  Sverige har en lång och god tradition av solidaritet med medmänniskor. Människor i vårt land har många gånger visat stor beredskap att sträcka ut en hjälpande hand till andra, mindre lyckligt lottade.

  En stor del av detta engagemang kanaliseras i den ideella sektorn. Många av våra ideella organisationer har program för internationellt bistånd, några arbetar enbart med det. Denna verksamhet finansieras till stor del av ideella secondhandbutiker där begagnade kläder, möbler och husgeråd säljs. I vår bygd finns många goda exempel såsom Andra Hand, Gnosjö Hjälper, Erikshjälpen, Kupan Röda Korset, Hela Människan med flera.

  Betydelsen av den ideella sektorns genomförandekraft och av den ideella secondhandbutikens ekonomiska överskott är stor. En fullt ut momsbelagd ideell sektor kommer att begränsa humanitära och sociala biståndsinsatser till barn, kvinnor och män som lever under svåra umbäranden. Det är en viktig anledning till att fler föreningar borde gå med i uppropet mot föreningsmomsen.

  EU:s förslag om att ideella föreningar ska momsbeläggas på samma sätt som kommersiella företag handlar om betydligt mer än bara kostnader och krångel – det handlar om medmänniskors möjligheter till ett drägligt liv!

  Håkan Johansson, Kristdemokraterna Värnamo


  Publicerad:

  • 2012-04-26: Värnamo Nyheter
  • 2012-04-26: Värnamo.nu
  • 2012-04-30: Finnveden nu