• För en vald statschef

    Vald statschef. Riksting 2023. 10-12 november, Helsingborg

    I år håller Kristdemokraterna Riksting. Denna gång i Helsingborg. Som vanligt är det möjligt att lämna in motioner om hur Kristdemokraterna skulle kunna förbättra sin politik. Efter förra Rikstingets avslag av min motion om Ett moderniserat statsskick hade jag inte tänkt att motionera om det igen. Efter att Stina Sinclair till slut övertygade mig bestämde vi oss för att skriva en ny till årets Riksting – För en vald statschef.


    Motion till Kristdemokraternas riksting 2023

    För en vald statschef

    Statsskicket är sällan en stor fråga för oss kristdemokrater. Kristdemokratiska partier runtom i världen verkar inom olika statsskick.

    Utifrån insikten om alla människors ofullkomlighet är däremot frågan om maktdelning central i kristdemokratiskt konstitutionellt tänkande. Makt ska delas – inte koncentreras. Ofta fördelas den utrikespolitiska makten i huvudsak på statschefen och den inrikespolitiska på regeringschefen, som i 1809 års regeringsform. Sedan Torekovskompromissen 1971, lagfäst i 1974 års regeringsform, har dock all denna makt koncentrerats till regeringschefen. Det innebär att landet numera saknar en ”riktig” statschef – med verklig makt, som motvikt och komplement till regeringschefen. En sådan statschef behöver naturligtvis utses i demokratiska val – det är inte rimligt att ämbetet som statschef är ärftligt när alla andra ämbeten utses utifrån meriter. I ett demokratiskt samhälle ska alla ha samma möjligheter att sträva efter ett ämbete.

    Att Sveriges främsta ämbete, det som statschef, går i arv inom samma familj innebär dessutom en särställning, med åtföljande privilegier och åtskillnad gentemot landets övriga befolkning, som är svår att förena med personalismens syn att varje människa är en unik och oersättlig individ och har samma absoluta och okränkbara värde, med därav följande fri- och rättigheter.

    Vidare torde det i längden vara ohållbart för ett uttalat familjeparti som Kristdemokraterna att i längden hålla fast vid den strukturella diskriminering det innebär att undanhålla medlemmar ur en enskild familj de rättigheter som alla vi andra tar för givna, såsom den grundlagsfästa rättigheten att välja religion och rättigheterna att välja yrke, att ingå äktenskap med vem en vill och att lämna riket utan konungens vetskap och samtycke.

    Därför yrkar vi

    att Rikstinget ger partistyrelsen i uppdrag att inleda en revidering av Principprogrammet med syfte att ta ställning för att Sveriges statschef ska utses i återkommande demokratiska val.

    2023–02–19
    Håkan Johansson, Värnamo
    Stina Sinclair, Jönköping

    Motionsbehandling – För en vald statschef

    Partiavdelningsårsmöte 2023-02-27

    Partiavdelningsårsmötet beslutade
    att avslå motionen och
    att skicka den vidare till partidistriktsstämman.

    Håkan Johansson reserverade sig till förmån för att bifalla motionen.

    Partidistriktsårsmöte i Mullsjö, 2023-03-05

    Som motionärerna helt riktigt konstaterar är frågan om statsskick inte stor i kristdemokratin. Det finns många goda argument att behålla monarkin:

    Sverige är en av världens äldsta monarkier och bör bevaras. Vår monarki är en viktig symbol för Sverige i omvärlden och något att känna stolthet över.

    I och med att monarkin står ovanför partipolitiken så kan kungen och kungafamiljen representera hela svenska folket.

    Partidistriktsstyrelsen föreslår partidistriktsårsmötet besluta
    att avslå motionen och
    att överlämna den till rikstinget för vidare behandling.

    Håkan Johansson yrkar att partidistriktsårsmötet skall avge följande yttrande:
    Medborgare i Sverige förtjänar sin urgamla rätt att välja statschef. Medborgarna i Sverige förtjänar också den självklara rättigheten att kandidera även till landets främsta ämbete, det som statschef. Årsmötet föreslås besluta att bifalla motionen och överlämna den till rikstinget för vidare behandling.

    Efter framställda propositioner på PDS:s förslag och Håkan Johanssons yrkande förklarar ordföranden att partidistriktsårsmötet beslutat
    att avslå motionen och
    att överlämna den till rikstinget för vidare behandling.

    Mot beslutet reserverar sig Håkan Johansson till förmån för sitt eget yrkande.

    Mitt tal på Partidistriktsårsmötet

    Jag yrkar

    att partidistriktsårsmötet beslutar att lämna följande yttrande:

    Medborgarna i Sverige förtjänar sin urgamla rätt att välja statschef. Medborgarna i Sverige förtjänar också den självklara rättigheten att kandidera även till landets främsta ämbete, det som statschef och

    att årsmötet beslutar att bifalla motionen och
    att skicka den vidare till rikstinget.

    Det är härligt att vara på partidistriktsårsmöte här i Västergötland. Det är en händelse som ser ut som en tanke att vi behandlar Stinas och min motion just här. I den äldre Västgötalagen kan vi nämligen läsa:
    Svear äga konung taga och så vräka.

    Nuvarande ordning där ämbetet som statschef ärvs inom samma familj är alltså historiskt en parentes. Nu är det dags att sätta ändparentesen. Nu är det dags att medborgarna i Sverige åter får välja statschef.

    I en tid då äldste sonen följde i fädernas spår var det rationellt att även statschefskapet skulle föras vidare på samma sätt. I takt med att meriter har blivit alltmer avgörande vid tillsättningen av tjänster och offentliga ämbeten och demokratiska principer, alltså att alla ska ha möjlighet att både välja och avsätta, har vunnit insteg har den traditionen brutits. Nu är det dags att även rikets främsta ämbete tillsätts demokratiskt och utifrån förtjänst och skicklighet. Nu är det dags att alla medborgare i Sverige får möjlighet att kandidera även till rikets främsta ämbete – det som statschef.

    Partidistriktsstyrelsens argumentation i idépartiet Kristdemokraterna saknar koppling till kristdemokratin. Den kan sammanfattas i två typer av argument:

    • Allmänkonservativa: Så här har vi alltid gjort…
    • Anekdotiska: Monarkin är en viktig symbol…

    Det hade varit roligt att få föra en mer kristdemokratiskt orienterad debatt med partidistriktsstyrelsen.

    Partistyrelsen

    Sverige är en av världens äldsta monarkier. Monarkin är en viktig symbol för Sverige i omvärlden och något att känna stolthet över. Precis som motionären framför, står det i vårt principprogram att Kristdemokraterna är starka förespråkare av den konstitutionella monarkin. Partistyrelsen anser att monarkin har en viktig uppgift att vara en enande kraft som står över partipolitiken. Det har visat sig särskilt betydelsefullt i tider av kris, som efter tsunamikatastrofen och coronapandemin.

    Partistyrelsen menar också att kungahuset gör ett ovärderligt arbete för att representera landet på ett sätt som inte skulle kunna ersättas av exempelvis en president. När det gäller argumentet att monarki skulle vara strukturell diskriminering vill partistyrelsen påpeka att medlemmar ur kungahuset har möjlighet och rätt att lämna kungahuset och inte längre underställa sig de plikterna som följer. Partistyrelsen ser ingen anledning till att ändra Sveriges statsskick som även har stort folkligt stöd och föreslår att motionen avslås.

    Partistyrelsen föreslår Rikstinget besluta:
    att avslå motionen

    Rikstinget i Helsingborg

    Vad jag hade sagt om jag fått ordet