• Naturgasen har ingen framtid

    I slutet på 1900-talet gick debattens vågor höga om Värnamo skulle säga ja till att dra en stamledning i naturgasnätet genom kommunen. Denna insändare är egentligen ett svar till en moderat företrädare, men efter att ha rensat bort några personreferenser så står den hyfsat för sig själv och speglar min uppfattning vid den tiden.

    Naturgasen har ingen framtid

    […] Det är ju ett sätt att driva kampanj för en naturgasintroduktion i Värnamo kommun! Hans perifera argumentation ger dock förmodligen en ganska korrekt bild av verklighetsuppfattningen hos många moderata kärnkrafts- och naturgaskramare – allt handlar enbart om kortsiktig ekonomisk vinning.

    Det perspektiv som […] och hans meningsfränder inte tycks förmå att ta till sig är framtidsperspektivet. I det perspektivet har naturgasbaserad energi ingen plats – ett linjärt energislag passar nämligen inte in i det ekologiska kretsloppet. Det är helt enkelt därför som kristdemokraterna, på alla politiska nivåer, arbetar emot en storskalig naturgasintroduktion. Svårare än så behöver det ju faktiskt inte vara – eller hur?!

    Eller för att använda ett långsiktigt ekonomiskt argument: naturgasen som energislag är dömd att bli en historisk parentes, eftersom den på varje punkt bryter mot systemvillkoren för det ekologiskt uthålliga samhället – en mycket dyr parentes.

    Inför Värnamo kommunfullmäktiges beslut på torsdag har Kristdemokraterna sagt att vi knappast kan hindra ett företag att söka koncession för en produkt de uppenbarligen tror på. Vi kan även tänka oss en begränsad användning av naturgas, till exempel hos industrier som behöver den i sin tillverkningsprocess och som ersättning för olja. Det är dock uteslutet att använda naturgas i kommunal regi.

    Mot den bakgrunden förstår jag inte vad centerpartister och socialdemokrater är så rädda för. Är det månne att de egna parlamentarikerna, bakom kulisserna, förbereder en storskalig naturgasintroduktion i Sverige – meter för meter?

    Kristdemokraterna anser fortfarande att en utfasning av fossila bränslen har samma höga prioritet som en avveckling av kärnkraften – kretsloppsprogrammet för Värnamo kommun gäller. Kristdemokratisk politik är att fortsätta se fram emot, och verka för, en framtid med ökad energieffektivitet, energibesparingar och en mångfald av kretsloppsanpassade energislag, som biomassa och solenergi i olika former. Det är en teknologisk utmaning som ter sig betydligt mer lockande än att fortsätta elda döda växtdelar från dinosauriernas tid.

    Håkan Johansson, kristdemokrat