• Slut kretsloppet stad/land

    Den här motionen om kretsloppet stad/land skrev jag till Värnamo Kommunfullmäktige. Min kollega Bengt Sandolf (KD) lämnade in den.

    Motion till Värnamo kommunfullmäktige 2001-01-25

    Slut kretsloppet stad/land

    Värnamo kommun har under lång tid haft långtgående ambitioner när det gäller att återställa och upprätthålla näringsbalansen mellan stad och landsbygd. I kommunens anläggningar produceras marknäring av hög kvalitet, såsom slam från avloppsreningsverk, aska från biovärmeanläggningar, Vär­namomylla från lekelundsanläggningen med mera. Dock har det visat sig vara svårt att få avsättning för  vissa av dessa produkter, bland annat på grund av krav från livsmedelsindustrin. Ambitionen att införa fler urin­separerande toalettsystem har fallit på svårigheter i initialskedet av att etablera en marknad för kvävetill­skott i form av urin. Dock borde Värnamo kommun kunna öppna vägen för en sådan marknad i rollen som kund. Vi konstaterar besviket att trots den mängd goda insatser som görs, så deponeras en mängd utmärkta jordförbättringsprodukter på Stomsjö istället för att myllas ned i skog och mark.

    Kristdemokraterna i Värnamo vill föreslå ett samlat grepp över förverkligandet av ett slutet krets­lopp mellan staden och landet. Parallellt med framtagandet av energistrategi och grönstrukturprogram bör Värnamo kommun även ta fram ett åtgärdsprogram syftande till att snarast sluta kretsloppet stad/land. Tillsammans torde dessa program kunna utgöra utmärkta redskap för att driva ett samlat miljöarbete enligt Miljöprogrammets intentioner.

    I vårt föreslagna åtgärdsprogram kan bland annat ingå strategier för urinseparering- och kväveåterfö­ring till jordbruket, återföring av aska från värmeanläggningar till skogsbruket, åtgärder för att ytterli­gare höja kvaliteten på slammet ifrån avloppsreningsverken så att detta kan användas till gödning istället för att deponeras, kompostering och försäljning av jordför­bättring, rötning och användning av biogas, uthålligt omhändertagande av dagvatten och aktiva åtgärder för att stimulera lokala marknader för ovanstå­ende produkter.

    Härmed föreslår vi Värnamo kommun

    att ta fram ett åtgärdsprogram syftande till att snarast sluta kretsloppet stad/land.

    Kristdemokraterna i Värnamo

    Bengt Sandolf