• Tid för människan

    Inför valet 2002 var jag så trött på att alla debatter bara handlade om materialistiska värden, pengar, ekonomi, resurser, tillgångar…
    Var fick människan plats i allt detta?

    Då skrev jag en ovanligt ideologisk debattartikel, som faktiskt publicerades – trots sin längd…

    Tid för människan

    I vårt samhälle har vi tid med mycket. Vi har tid att jobba över, extraknäcka och engagera oss ideellt. Vi har tid att skapa spekulationsbubblor och överdrivna löneförmåner som bara gynnar ett fåtal. Vi har tid att jaga efter högre lön, nyare bil och häftigare mobiltelefon. Ja, vi har tid med mycket.

    I samma samhälle kan Andreas komma hem från jobbet och plötsligt inse att han inte har sett Erik, 4 år, i ögonen och pratat riktigt med honom på hela dagen. Förskoledagen har varit fylld av så mycket annat viktigt som måste göras.

    I samma samhälle jobbar Barbro på demensavdelningen och när ännu en dag är slut upptäcker hon att de inte har hunnit duscha Agda, 93 år, idag heller. Det har varit så många andra uppgifter som var tvungna att lösas akut.

    I samma samhälle har Johan i femman fortfarande svårt att stava enkla ord. Hans lärare, Annelie, önskar att hon hade mer tid för varje elev, men det är inte lätt i en stor klass. Det är bara att hoppas att de har bättre möjligheter att hjälpa Johan i en senare årskurs.

    Bristen på tid är kanske vårt samhälles största bristsjukdom. Många gånger har vi svårt att få tiden att räcka till alla måsten, borden och vill. Vi fyller våra kalendrar, men får allt mindre tid till oss själva och våra närmaste. Samtidigt lever många människor med ett mer eller mindre frivilligt överskott på tid. Vi har alltså även ett fördelningsproblem när det gäller tiden.

    Nu är det hög tid för människan! Det är valbudskapet från Kristdemokraterna i Värnamo kommun. Vi vill fortsätta arbeta för det som är vårt unika bidrag i svensk politik, nämligen synen på människan och hennes värde och värdighet. Vi vill fortsätta vårt arbete med att skapa mer tid för människan och möten mellan människor. Vi vill fortsätta vårt arbete med att skapa mer rum för människan – rum med mänskliga mått och kvaliteter.

    Därmed följer vi upp arvet från kristdemokratins fäder. Dessa som under 1800-talets senare hälft insåg de klassiska ideologiernas oförmåga att skapa ett mänskligt samhälle. I ödmjuk insikt om människans ofullkomlighet och de materialistiska och totalitära idéernas negativa konsekvenser på samhällsgemenskapen, formulerade man en ny värdegrund med människan som utgångspunkt – personalismen. Personalismen bygger på ett tankegods som under lång tid har förvaltats i kyrkans och humanismens tradition.

    Till skillnad från övriga ideologier, liberalismen, konservatismen och socialismen, har inte personalismen sitt ursprung i den materialistiska höger-vänsterskalan. Denna är en hyfsad analysmodell över hur olika partier ser på hur materiella värden, såsom makt, kapital och privilegier, ska fördelas. Däremot har den inte mycket att säga om grundläggande mänskliga behov. Det är förmodligen därför som politiska medtävlare och analytiker ibland har svårt att positionera oss – analysmodellen är för endimensionell.

    I ett samhälle där det finns mycket tid för materiella värden, men allt mindre tid för mänskliga, måste det nu vara tid för människan. Tiden är inne för en samhällsordning som prioriterar tid för människan och mänskliga möten, men även värderar den tid som inte ryms i kalendrar och kvartalsbokslut.

    Kristdemokraterna i Värnamo kommun vill ge föräldrarna mer tid med barnen. Det vill vi åstadkomma genom att införa ett barnomsorgskonto, uppmuntra en mångfald av barnomsorgsformer, begränsa storleken på barnomsorgsgrupperna till mänskliga mått och inrätta en familjecentral.

    I Kristdemokraternas Värnamo finns det tid för värdighet i vård och omsorg. Det vill vi åstadkomma med hjälp av en värdighetsgaranti, som innebär att den enskilde ska kunna känna sig trygg och bli bemött med värdighet. Det ska finnas olika former av boenden, en anhörigkonsult ska tillsättas och gästhemmet Svalan ska vara en resurs för hela kommunen.

    Vi vill forma en skola som ser alla barn i tid. Det vill vi åstadkomma med individuella utvecklingsplaner för varje elev och en färdighetsgaranti som talar om vad skolan ska ge alla elever. I ett kristdemokratiskt Värnamo finns det både kommunala och fristående skolor och ett ungdomsråd som fungerar.

    Tycker du också att det är tid för människan? Ställ då dig själv frågan vilken värdegrund som ger bäst förutsättningar för detta – den materialistiska eller den personalistiska? Vi kristdemokrater har vårt ursprung i personalismen och vi tänker fortsätta att förvalta dess idéer här i Värnamo, om du ger oss ditt förtroende.

    Håkan Johansson
    Kristdemokrat


    Publicerad:

    • 2002-08-14: Onsdagstidningen
    • 2002-08-26: Värnamo Nyheter