• Upphandling som strategiskt verktyg

    Idag var jag och Upphandlingsnämndens presidium i Stockholm för att vara med på Upphandlingsstödets seminarium om upphandling som strategiskt verktyg. Vi åkte med SJ tidigt en kall vinterdag för att ta oss till Waterfront Congress Centre, som tydligen är kända för sin brain food. Det var i alla fall stort, välkomnande och serviceinriktat.

    Meningen med seminariet var att ge beslutsfattare inspiration och insikter om hur upphandling kan användas för att uppnå olika strategiska mål i den egna verksamhet och visa hur andra ledande befattningshavare i offentlig sektor tänker och agerar.

    Kommun- och finansmarknadsminister Peter Norman (M) inledde seminariedagen med ett inspirerande och utmanande tal. Honom skulle jag kunna rösta på…
    😉

    I seminarieutbudet fanns Marie Loob från Svenska Spel som gav exempel hur lagen om offentlig upphandling påverkade anskaffningsprocessen, besannade farhågor och gav positiva överraskningar. Professor Björn Axelsson från Handelshögskolan redde ut begreppen och beskrev vad de innebär i praktiken?

    Helena Lindberg, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, berättade om deras erfarenheter av den rekordstora upphandlingen av RAKEL. Henrik Eriksson från industrigiganten Atlas Copco beskrev hur de effektiviserat och förbättrat sin inköpsorganisation, ett steg i taget. Börje Hansson från Mittuniversitetet visade hur man med en metod som ursprungligen utvecklades av NASA kan skapa en tydligare målbild och kartlägga vilka strategier som leder till målet.

    Seminarierna avslutades med att författaren David Lagercrantz berättade om sin bok ”Jag är Zlatan”. Med mycket humor talade han om tilltro till individens egen kreativitet och vikten av starkt ledarskap med strategier och tydliga visioner för att ett lag ska bli vinnande. Allt med med tydlig inspiration från sina samtal med den store fotbollsbegåvningen.

    På det hela taget var det en intressant dag med både kompetenta föreläsare och spännande inspel. Helt klart nyttigt och säkert något vi kommer att få användning för här i Värnamo kommun!