• I dag var Göran inte rolig…

    Första gången jag mötte Göran Hägglund var den 23 april 1982. KDU-avdelningen i Gislaved ordnade en konsert där det band som jag var med i då skulle spela. Göran var distriktsombudsman och skulle tala. Jag minns att jag tyckte att han var vältalig, att han hade en underbar humor och att alla vi KDU:are i jönköpingsdistriktet var övertygade om att han en dag skulle bli partiledare…
    I dag var han inte lika rolig att lyssna till när han meddelade sin avgång som just partiledare. 🙁

    Självklart meddelade twitterkungen sin avgång i en tweet tre minuter innan han öppnade presskonferensen där han egentligen skulle meddela den. Göran Hägglunds politiska briljans och sylvassa ironiska humor kommer kanske allra mest till sin rätt i twitterformatet. Det är få som har ett så naturligt tilltal och äkta dialog i sociala medier som Göran. Så här sammanfattar sociala mediergurun Emanuel Karlsten det hela:
    5 anledningar till varför Göran Hägglund är bästa partiledaren – på Twitter.

    Göran är inte bara rolig – han är också ett politiskt underbarn och hans intellektuella skärpa, ideologiska medvetenhet och verbala förmåga har samverkat till att han hela tiden har varit en nyckelperson i partiet – ombudsman, kanslichef, riksdagsledamot, gruppledare, statssekreterare i samordningskansliet, partiledare, minister och ålderspresident i Riksdagen. Hans idoga arbete bakom kulisserna i kombination med Alf Svenssons förmåga att trollbinda åhörarna med sin retorik gav partiet den trovärdighet som politisk aktör som ledde fram till rekordresultatet 11,76 % i 1998 års val till Riksdagen.

    Under hans 11 år som partiledare har partiet utvecklats till ett trovärdigt regeringsparti, fått en tydligare kristdemokratisk profil och inte minst blivit en viktig och självklar aktör i rikspolitiken. Göran Hägglunds ordförandeskap har varit Kristdemokraternas politiskt mest framgångsrika någonsin. Sverige har blivit lite friare, lite rättvisare och det har blivit lite lättare att andas!

    Det har snart gått 33 år sedan vårt första möte och vi hälsar fortfarande på varandra. 🙂 Jag uppskattar främst att Göran mitt i allt aldrig har övergett det lokalpolitiska vardagsslitet. Han har alltid tagit sig tid att besöka oss här i Värnamo – även mitt under brinnande valrörelse. När jag var en av producenterna för Kristdemokraternas halvtimme i Värnamo närradio och hade slut på programidéer hände det ibland att jag ringde upp Göran Hägglund och frågade om jag kunde få intervjua honom live en liten stund. Det var aldrig några problem och med Görans svada så var den roliga halvtimmen räddad… 😉

    Min mamma tyckte alltid att Alf Svensson var toppen – allt han gjorde och sade var bra! När Göran Hägglund valdes till partiledare 2004 var hon nog lite skeptisk innerst inne, men jag minns efter en av tv-debatterna i valrörelsen 2006 när hon med mycket känsla i rösten sade:
    – Han är så fin den där pojken. Ja, jag tycker om honom!
    Bättre betyg kan en partiledare inte få Göran!

    Stort tack för allt Göran Hägglund och lycka till i fortsättningen!