• I dag har jag sålt en bra bit av Bredaryd

    Det har verkligen varit en heldag i politikens tecken i dag! Först nämndutbildning, sedan nämndsammanträde och till slut möte med folkparksstyrelsen. Roligaste besluten i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i dag var att sälja en bra bit av Bredaryd och att ge bygglov till ett nytt elevboende på folkhögskolan. Vi fick också en redovisning av hur härligt kreativt Laganstråket kan utvecklas genom Värnamo.

    Hela förmiddagen ägnade vi åt utbildning i plan- och bygglovsfrågor. Tjänstemännen på Miljö- och stadsbyggnadskontoret öste ur sina rika kunskapsförråd och lärde oss allt om bygglov, strandskydd, bygganmälan, trafikplanering, översiktsplaner, kulturmiljöer, detaljplaner och mycket mer. Kort sagt, en mycket bra förmiddag!

    På eftermiddagen hade vi sammanträde med i vanlig ordning en mängd ärenden på dagordningen. Bland det roligaste med den här nämnden är att vi kan vara med och hjälpa människor att förverkliga sina drömmar och i dag hade vi flera bygglov som vi kunde bevilja, bland annat till ett nytt elevboende på Värnamo folkhögskola. Värnamo har ett stort behov av bostäder för studerande, så det är positivt att det minskar nu. Bygglovsprocessen har varit igång ett tag och det har varit mycket dialog om att ta hänsyn till den kringliggande bebyggelsen i utformningen av byggnaden. Med de skisser och volymmodeller vi fick se i dag tycker jag att man har lyckats väl med både utformning och skala, även om man säkert alltid kan önska mer. Vi gjorde även årets första markförsäljning – en bit industrimark i Bredaryd!

    Vi fick också en fantastiskt fin redovisning av ett idématerial om hur man kan lyfta fram och komma närmare Lagan där den rinner genom Värnamo stad. 2014 anslog nämnden medel till att ta fram detta och det innehåller en mängd kreativa idéer som fler broar, fiskeplats, kanoting, belysning, växtlighet, klättervägg, skatebana och mycket mer. Materialet presenteras för allmänheten på ett möte i kommunfullmäktigesalen den 11 mars.

    Som vanligt blev det ett långt nämndmöte, så jag kom försent till mötet med styrelsen för Stiftelsen Folkets Park. Det var i alla fall roligt att träffa alla igen, även om det mesta redan var klart när jag anlände…