• Principprogram, samhällsplanering och avskedstal

    Andra dagen på Conventum i Örebro startade med principprogram, fortsatte med samhällsplanering och avslutades med en känslofull sammanfattning av elva års framgångsrikt partiledarskap.

    – Tack för att ni har stått skuldra vid skuldra med mig, under de bästa dagarna och under de svåraste, sade Göran Hägglund bland annat i sitt avskedstal.

    Den andra dagen på de kommun- och landstingspolitiska dagarna började jag med ett seminarium om arbetet med att revidera principprogrammet från 2001. En tanke bakom revideringen är att göra programmet mer generellt och lägga de flesta detaljförslagen i handlingsprogram och rapporter. Då var det några som tyckte att i så fall måste vi även dela ut dessa och det blir jobbigt. Mitt förslag var att göra en principprogramsapp med länkar till aktuella rapporter och program och att webbversionen självklart ska fungera likadant. Man måste ju inte göra böcker av allt…

    Efter det var jag på seminariet om samhällsplanering. Det var mycket intressant och konkret. Jag upphör aldrig att fascineras av hur olika våra kommuner egentligen är och hur mycket vi kan lära oss av varandra.

    Höjdpunkten på sista dagen var naturligtvis Göran Hägglunds sista stora tal som partiledare. Det har han själv valt att rikta till alla oss aktiva politiker. Jag har alltid tyckt om att lyssna till Göran och har hört många utomordentliga tal av honom. Han är alltid tydlig, aktuell, ideologiskt förankrad, konkret, välformulerad, rolig och lättlyssnad. Frågan är ändå om inte dagens tal var ett av hans bästa någonsin…

    Han började talet med att erinra sig en gråmulen septemberdag 1976 och sammanfattade sin kristdemokratiska resa hittills, inte minst sina elva år som partiledare. I talet berörde han en mängd viktiga reformer som han genomfört, exempelvis vårdnadsbidraget, gåvoavdraget, avskaffandet av stopplagen, kömiljarden, nationell cancerstrategi, omregleringen av apoteksmarknaden och framför allt betonade han nödvändigheten av att förankra politiken i våra värderingar. Mot slutet blev han allt mer berörd och avslutningsorden vill jag gärna dela med mig av:

    – En politikers vardag är också vänskap. Och det är något att sakna. Tack för att ni har varit just vänner. Tack för skratten. Tack för omsorgen. Tack för de glada tillropen. Tack för att ni har stått skuldra vid skuldra med mig, under de bästa dagarna och under de svåraste. Tack för ert arbete för ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter.

    Uppskattningen och vänskapen gick nästan att ta på när han avslutade sitt sista partiledartal och ett välfyllt Conventum fylldes av stående ovationer.

    Läs (och se) Göran Hägglunds avskedstal här:
    [Göran Hägglund: Tack för att ni har stått skuldra vid skuldra med mig]

    Läs om första dagen på kommun- och landstingsdagarna här:
    [Kommundagar i Örebro]

    Läs mitt tack till Göran Hägglund här:
    [I dag var Göran inte rolig…]