• Delat ut kommunens arkitekturpriser på Värnamogalan

    När Värnamogalan startade förra året tänkte jag att det är nog mest en fest för inbördes beundran inom någon liten elitklick i Värnamo. I år hade jag anledning att vara med själv eftersom jag delade ut kommunens arkitekturpriser och fick snabbt anledning att ändra uppfattning. Det här är ju en jättebra idé! En massa vanliga människor får priser och uppmärksamhet för att de har gjort något bra och med god mat och proffsig underhållning blir det något utöver det vardagsgrå. Det skadar nog inte med lite glamour i lilla Värnamo heller…

    I Miljö- och stadsbyggnadsnämnden har vi ett antal priser som vi förvaltar – ett miljöpris och två arkitekturpriser. 2014 fanns det inga nominerade till miljöpriset, men resten kunde juryn efter noggrant urval hitta mottagare till. Som ordförande i nämnden fick jag äran att dela ut de två arkitekturpriserna i kväll tillsammans med miljö- och stadsbyggnadschefen Lars Rosborg. Det är bara att konstatera att juryn gjort ett bra jobb och att priserna går till klart värdiga mottagare.

    Årets Arkitekturpris gick till Håkan och Birgitta Johansson för nybyggnaden av en villa på fastigheten Helmershus 5:48, Granåsa. I motiveringen står det att villan och tillhörande sidobyggnader är medvetet utformade och samspelar mycket väl tillsammans och med sin omgivning. Byggnaderna har ett modernt och skulpturalt formspråk som bildar en spännande helhet. Byggnaderna och anläggningarna är utförda i gedigna material och har en tydlig profil avseende miljö och tillgänglighet.

    Utmärkelsen Årets nyskapade byggnad gick till Bruno Mathsson International AB, Bo och Dan Thelander, för återuppbyggnaden av komplementbyggnaden på fastigheten Apeln 1. I motiveringen kan man läsa att byggnaden ansluter till utformningen av den tidigare komplementbyggnaden utförd enligt Bruno Mathssons ritningar. Ett projekt där han också testade en rad av sina innovativa idéer. Byggnaden ansluter till bygdens kulturhistoriska arv med innovativ design, möbelproduktion och entreprenörskap. Byggnaden utgör en viktig komponent i både företagets och stadens identitet och medför därmed också tillkommande attraktionskraft. Byggnaden är därutöver utsökt utformad med gedigna material och skickligt hantverk.