• Lärorikt studiebesök på Flexator

    I dag har jag varit i Anneberg och tittat på Flexators anläggning där. Flexator bygger modulbyggnader, exempelvis skolor, kontor och studentbostäder. Det är de som bygger folkhögskolans nya elevboende. Deras produktionsanläggning är klart imponerande – allt byggs inomhus, så de är inte beroende av vädret och de anställda byggarna har alltid en schysst arbetsmiljö. Dessutom leder arbetssättet till lägre kostnader ju mer standardiserat man bygger. Samtidigt så finns det rika möjligheter att anpassa byggnaderna så som man vill ha dem.

    Upprinnelsen till besöket är en tidningsartikel i samband med att Miljö- och stadsbyggnadsnämnden gav bygglov till ett nytt elevboende på Värnamo folkhögskola. Vinkeln i artikeln fick mig att framstå som en generell motståndare till modulbyggande (något som jag självklart inte är!), vilket Flexator uppmärksammade och därför bjöd in till ett studiebesök i Anneberg. Naturligtvis tackade jag ja och fick med mig ett par bygglovshandläggare också 🙂 .

    Vi hade en trevlig och lärorik dag med kompetensutveckling, säkert även för mina reskamrater. Det är alltid nyttigt att komma ut och se hur saker och ting fungerar och i alla fall för mig var det intressant att få en inblick i möjligheter och begränsningar med industriellt byggande. Som gammal upphandlingspolitiker tyckte jag att det var extra intressant att höra vilka typer av förfrågningsunderlag och upphandlingar som branschen rekommenderar – funktionsförfrågan naturligtvis! Det är ju så man når den goda affären.